'İdamı getirmeyi düşünenler Suriye örneğini iyi görmeli'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

'İdamı getirmeyi düşünenler Suriye örneğini iyi görmeli'
İnsan Hakları'nın bütün dünyada hiç olmadığı kadar baskı altında olduğunu dile getiren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, "Bazı ülkeler tekrar idamı getirmekten bahsediyor. Antidemokratik uygulamaların ülkeyi nerelere götürebileceğini Suriye'de gördük" dedi.

'GEÇMİŞTEN DERSLER ÇIKARILMALI'

10 Aralık İnsan Hakları Haftası Günü nedeniyle açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein, insan hakları alanında hiç görülmeyecek düzeyde bir baskının söz konusu olduğunu söyledi. Konuşmasına ikinci dünya savaşını örnek göstererek başlayan Al Hussein, geçmişten derslerin çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 

'TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR'

Dünyanın içinde bulunduğu gidişattan endişe duyduğunu ifade eden Al Hussein, "Savaşlar, ölümler, yerini ve yurdunu terk etmek zorunda kalan binlerce insan, ayrımcılık, alarm verecek derecede yaşanan iklim değişikliği. İnsanlık değerleri tehlike altında. İnsanlar ümidini kaybediyor ve tehlike çanları çalıyor" dedi. 

Suriye'deki savaşa dikkat çeken Al Hüssein şöyle konuştu "Suriye her anlamda çarpıcı bir örnektir. Eğer Esad yasal ve pasif eylemlerle sesini duyurmaya çalışan insanları dinlemiş olsaydı. Belki de bu savaş yaşanmayacaktı. Bunun yanı sıra bu savaşın son bulması için çaba harcayacaklarına bazı devletler bu savaşı besledi. Katilleri destekledi, silahlar verdi, aşırıları destekleri. Kısaca uluslararası insancık hukuku ve insan haklarını bir kenara itti. Peki sonucu ne oldu? DAİŞ ve diğer aşırı gruplar ortaya çıktı ki, Irak'ta bir soykırım yaşandı. Kimyasal silahlar kullanıldı. Suriye'den komşu ülkelere ve Avrupa'ya milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. Bu durum beraberinde açlığı, ırkçı bir ortamı ve provokasyona açık bir politik ortak yarattı."

'BAZI ÜLKELER İDAMI GERİ GETİRMEYE ÇALIŞIYOR'

Sudan, Yemen, Filipin, Myanmar ve Burundi'de yaşanan dini ve etnik çatışmalara da değinen Al Hussein konuşmasında ayrıca bazı devletlerin geçmişten ve tüm yaşananlardan ders çıkarmadığını ve idamı geri götürmeyi düşündüklerini söyledi. Zeid şöyle devam etti: "Bazı ülkeler idamı geri getirmeyi tartışıyor. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşları zorbalığın ve yasakların kurbanı oluyor. Politikacılar, gazeteciler hakkında soruşturmalar açılıyor, tutuklanıyor veya öldürülüyor."

"Gidişatı düzeltmenin tam zamanı" diyen Al Hussein İnsan Hakları Günü vesilesiyle yaşanan bu durumun düzelmesi için 'Bugün başka birinin hakkını savun' adıyla bir kampanya başlattıklarını söyledi. Zeid Kampanya ile ilgili daha detaylı bilgiye www.standup4humanrights.org adresi üzerinden ulaşılabilineceğini söyledi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2016, 14:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER