İran'dan ABD'ye sert tepki: Savaşa hazırız, üsleriniz menzilimizde

Tahran yönetimi, Suudi Arabistan'da petrol tesislerini hedef alan saldırılar konusunda ABD'den gelen suçlamalara sert yanıt verdi. İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, olası bir Amerikan saldırısı karşısında 'topyekûn savaşa hazır olduklarını' ve Amerikan üslerinin menzilleri dahilinde olduğunu söyledi.

İran'dan ABD'ye sert tepki: Savaşa hazırız, üsleriniz menzilimizde
Suudi Arabistan’da iki petrol tesisinin hedef alınması ve ABD’nin İran’ı suçlaması sonrasında bölgede gerilim bir kez daha tırmanıyor. İran, sonrasında ABD’den gelen suçlamaya sert tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun suçlamasına ‘saçma’ yanıtını verdi. İranlı üst düzey bir komutan ise ‘ABD’nin bölgedeki üslerinin menzilleri dahilinde olduğunu’ söyleyip “Topyekûn savaşa hazırız” dedi.


Taraflar arasındaki son gerilim, Suudi Arabistan’da iki petrol tesisinin dün hedef alınması ve saldırılar sonucunda Riyad’ın petrol üretiminin yarısından fazlasının sekteye uğraması ile patlak verdi. Saldırıyı Yemen’de Suudi liderliğindeki koalisyona karşı savaşan İran destekli Husiler üstlenirken, Pompeo bu saldırının Yemen’den düzenlendiğine dair bir kanıt bulunmadığını savunup İran’ı suçladı.

2 BİN KİLOMETRE MESAFEDEKİ ÜSLER MENZİLİMİZDE’

İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade’nin bu ithama yanıtı sert oldu. Hacızade, “Herkes şunu bilmeli ki, İran’ın 2 bin kilometreye kadar yakınında olan bütün Amerikan üsleri ve uçak gemileri menzilimiz dahilindedir” dedi. İranlı komutan, ‘topyekûn bir savaşa hazır olduklarını’ da ekledi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, iki tesisin hedef alınmasından sonra petrol üretimini günde 5.7 milyon varil azaltmak zorunda kalacağını açıklamıştı. Günde 7 milyon varil ihraç eden Riyad’ın açıkladığı bu kesinti, küresel ham petrol tedarikinin yüzde 5’inden fazlasına tekabül ediyor. Reuters’a konuşan bir Suudi kaynak ise üretimin normal seviyesine çıkmasının haftalar sürebileceğini söyledi. Suudi devlet petrol şirketi Aramco’nun bu konuda 48 saat içinde açıklama yapması bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2019, 19:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER