İran'dan saldırıya misilleme: 16 kişi idam edildi

İran'ın Pakistan ile sınırı olan Sistan-Belucistan eyaletinde bugün 14 sınır muhafızının öldürülmesi ardından, rejim karşıtı gruplarla ilişkili olmakla suçlanan 16 militan idam edildi.

İran'dan saldırıya misilleme: 16 kişi idam edildi

Resmi haber ajansı İrna'ya göre Sistan Belucistan'daki Saravan bölgesinde yaşanan çatışmalarda 14 sınır muhafızı öldü, 5'i de yaralandı.

Çatışmaların dağlık bir alanda yaşandığını bildiren ajan, buranın sıklıkla "uyuşturucu tacirleri" ve silahlı grupların kullandığı bir yer olduğuna dikkat çekti.

İçişleri Bakanı yardımcısı Ali Abdullahi, çatışmaların "düşman grup" üyesi İranlılar tarafından yapıldığını söyledi.  Bakan yardımcısı, üç askerin de rehin alınarak Pakistan tarafına götürüldüğünü sözlerine ekledi.

Pakistan ile sınırı olan ve Sünni azınlığın yoğunlukta yaşadığı Sistan-Belucistan eyaletinde son yıllarda özellikle Cundullah (Allah'ın Askerleri) örgütü çok sayıda eylem gerçekleştirdi.

Bu bölge aynı zamanda uyuşturucu trafiğinin de güzergahlarından biri olarak dikkat çekiyor.  Afganistan'dan üretilen uyuşturucunun bir kısmı buradan Avrupa ve Arap ülkelerine taşınıyor.

14 askerin ölümüne İran rejimi idamlarla karşılık verdi. Fars haber ajansına göre Sistan-Belucistan eyaleti savcısı Muahmmed Marzieh, saldırıya misilleme olarak rejim karşıtı gruplarla ilişkili 16 "isyancı"nın bu sabah bölgenin temel kenti olan Zahedan cezaevinde asılarak idam edildiğini açıkladı.

Savcı, "İsyancı grupları, sivil halkı veya güvenlik güçlerini hedef alan her saldırının karşılıksız kalmayacağı konusunda uyarmıştık" dedi.

İran idamlar konusunda Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Her yıl yüzlerce kişi idam ediliyor. Adil yargılamanın olmadığı ülkede, idam kararları sık sık bir kaç dakikalık duruşmalarda veriliyor. / anf

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2013, 23:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER