İsrail ateşkesten sonra yeniden Gazze'ye saldırdı

İsrail ve Hamas bugün yerel saatle sabah sekizden itibaren 72 saatlik koşulsuz ateşkes konusunda anlaştı. Ancak İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah bölgesine topçu ateşi başlattı. Saldırıda dört Filistinlinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

İsrail ateşkesten sonra yeniden Gazze'ye saldırdı

Filistin İçişleri Bakanlığı, ateşkesin sabah saat 08.00′de başlamasından kısa süre sonra İsrail tanklarının Gazze’nin güneyine ateş açtığını duyurdu.

Hamas’a yakın medya kaynakları da, İsrail’in saldırısı sonrası 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

İsrail ordusundan ise bu konuda henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Üç günlük ateşkes

İsrail ve Hamas bugün Türkiye Saati (TSİ) saati ile sabah sekizden itibaren 72 saatlik koşulsuz ateşkes konusunda anlaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Kalıcı ateşkes görüşmeleri Kahire’de yapılacak.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı 8 Temmuz’dan bu yana çoğu sivil, ölen Filistinlilerin sayısı 1422′ye çıktı.

Bakanlık açıklamasında, son 24 saat içinde de 173 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarında ise ikisi sivil 58 İsrail vatandaşı ve Taylandlı bir işçi yaşamını yitirdi.

Diğer yandan BBC’ye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, ordunun Hamas’ın Gazze’deki tünellerinin ‘yüzde 70-80′ini etkisiz hale getirdiklerini’ söyledi.

ABD, İsrail’in Gazze’de sığınak olarak kullanılan bir okula düzenlediği saldırı için “kesinlikle kabul edilemez ve savunulamaz” dedi.

İsrail’in Çarşamba günü Cebeliye’deki okula düzenlediği saldırıda en az 16 kişi yaşamını yitirmişti.

ABD: Siviller korunmalı

ABD sivil kayıpların ‘çok yüksek’ olduğunu belirtti ve İsrail’e sivillerin korunması için daha çok çaba göstermesi çağrısında bulundu.

BM de Gazze’deki halkın ‘derin bir uçurumla karşı karşıya olduklarını’ söyledi.

BM verilerine göre evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısı 425 bine çıktı.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çatışmalardan kaçan sivillerin barındığı BM tesisine yönelik saldırı, kesinlikle kabul edilemez ve kesinlikle savunulamaz” dedi.

Earnest, saldırının İsrail ordusu tarafından düzenlenmiş olabileceğine işaret ederken BBC’ye konuşan İsrail sözcüsü Mark Regev ise ‘saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunun kanıtlanması durumunda İsrail’in özür dileyebileceğini’ söyledi. Regev, “Bizim bir politikamız var, biz sivilleri hedef almıyoruz” diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Steve Warren da basın toplantısında İsrail’in Gazze’ye saldırılarında ölü sayısının ‘çok yüksek’ olduğunu söyledi.

Warren, ‘sivillerin hayatlarının korunması için İsrail’in daha fazla çaba göstermesi gerektiğini’ ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan BM’nin insani yardımdan sorumlu yetkilisi Valerie Amos da “Bugün Gazze’deki gerçeklik, güvenli hiçbir yerin olmamasıdır” dedi.

İsrail: Okul konusu soruşturulacak

“Konu soruşturulacak. Eğer İsrail ordusunun açtığı sorumsuz bir ateş varsa özür dileyeceğiz” diyen  İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, okulun İsrail tarafından açılan ateşle vurulup vurulmadığının ise hâlâ net olmadığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri saldırıyı sert bir dille kınadı ve “Bu olayın hiçbir şekilde izahı olamaz. Sorumlular mutlaka hesap vermeli” diye konuştu.

Örgüt yetkililerinin daha önce, okulda sivillerin barındığı konusunda İsrail’i en az 17 kez uyardıkları belirtilmişti.

Gazze’de BM kontrolündeki sivil barınakların koordinatları İsrail ordusu ile paylaşılıyor ve bu bölgelerin hedef alınmaması isteniyor.D

Davutoğlu:  Çabalarımız sonuca ulaştı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze’de varılan 72 saatlik ateşkes anlaşmasını Twitter hesabı üzerinden değerlendirdi.

Davutoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Çabalarımız sonuca ulaştı, ateşkesin sürekli olması için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Ateşkes öncesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye ile görüştüğünü belirten Dışişleri Bakanı, gece de Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ve Atiyye ile telekonferans gerçekleştirerek, detayları gözden geçirdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, yoğun çaba sarf eden Kerry, Atiyye ve Meşal’e, teşekkür ederek, “Ateşkesin sürekli olması ve akan kanın durması için çalışmaya devam edeceğiz. Gazze’nin yeniden imarı ve yaraların bir an önce sarılması da en önemli önceliklerimiz arasında” değerlendirmesinde bulundu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2014, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER