İsrail ordusu Gazze’ye saldırdı

İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan bir dizi roketin ardından yaşanan gelişmelerin ardından abluka altındaki Gazze’ye saldırı başlattı.

İsrail ordusu Gazze’ye saldırdı

Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının yoğun sesi duyulmaya başlandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine atılan bir dizi roketle ilgili açıklamasının ardından Gazze Şeridi'nde İsrail'e ait savaş uçaklarının saldırıları başladı.

Hamas'ın silahlı kolu İzzettin el Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus ve Beyt Hanun'daki hedeflere yönelik hava saldırılarına MANPADS (Omuzdan fırlatılan karadan havaya füze sistemi) atışlarıyla karşılık verdiklerini açıkladı. İsrail ordusu ise Han yunus ve Beyt Hanun'da iki Hamas tünelini ve iki silah üretim tesisini imha ettiklerini duyurdu.

ÇOK SAYIDA YARALI VAR

Filistinli kaynaklar, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin Zeytun mahallesine düzenlediği saldırıda çok sayıda Filistinlinin yaralandığını, yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

İsrail'in Lübnan'a olası bir saldırısını takip etmek için başkent Beyrut'tan gelen birçok gazeteci, güneydeki Sur kentinin El-Kalayla beldesinde civarında beklemeye devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

Lübnan'dan İsrail'e dün atılan 30'dan fazla roketin ardından İsrail güvenlik kabinesi iki aydan sonra toplanma kararı almıştı. Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'dan atılan roketlerin ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer üst düzey güvenlik isimleriyle farklı toplantılar gerçekleştirmişti.

İsrail ordusu, Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda 34 roket fırlatıldığını bildirmişti. İsrail ordusu, akşam saatlerinde de Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığını paylaşmıştı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'dan atılan bir dizi roketten Hamas'ı sorumlu tutmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee de topraklarından İsrail'e roket atılmasının sorumluluğunun Lübnan hükümetine ait olduğunu belirtmişti.

MESCİD-İ AKSA BASKINI

Öte yandan Salı günü (4 Nisan) İsrail güçleri, Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne kendilerini kilitleyen Filistinlilere cop ve plastik mermiyle saldırmıştı. Baskında 400'den fazla Filistinli gözaltına alınmış, 10'dan fazla Filistinli yaralanmıştı. Türkiye dahil çok sayıda ülke İsrail baskınını kınamıştı.

Baskının ardından Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'nden İsrail'e en az dokuz roket fırlatıldığı açıklanmış, İsrail ordusu roketlerin beşinin etkisiz hale getirildiğini ancak dördünün "açık alanlara düştüğünü" duyurmuştu. Hamas'ın başkan yardımcısı Salih Aruri, "İslami kutsallara saldırmanın büyük bir bedeli olacak ve onların [İsrail] ayaklarının altındaki yeri yakacağız" demişti. İsrail ordusu misilleme olarak savaş uçaklarının Gazze'de Hamas'a ait bazı noktaları vurduğunu duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER