Katar krizinde Rusya iddiası

Katar ile Körfez ülkeleri arasındaki gerilimde yeni iddia... Amerikan istihbaratı, Katar Şeyhi'ne atfedilen ve Körfez'i öfkelendiren açıklamaları Rus hackerların hazırladığına inanıyor.

Katar krizinde Rusya iddiası
Katar’la Körfez ülkeleri arasındaki gerilimin sebeplerinden biri olarak gösterilen ‘yalan haber’in arkasında Rus hackerların bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Katar Şeyhi’nin Suudi Arabistan’ı öfkelendiren ancak ‘yalanlanan’ açıklamaları konusundaki haber, Rus hackerlar tarafından hazırlandı. Amerikan haber kanalı CNN International Amerikalı istihbarat yetkililerinin Rusya’dan şüphelendiğini belirtirken, Katar Dışişleri Bakanı’ndana da benzer açıklamalar geldi.


‘HACKLENME’ İDDİASI NEREDEN ÇIKTI?

Kriz yaratan haber 23 Mayıs’ta Katar devlet ajansında yayınlanmıştı. Buna göre, Katar Şeyhi Tamim bin Hamad el Sani askeri bir akademideki mezuniyet töreninde İran’a övgüler düzüyor, İsrail’le ilişkilerinin iyi olduğunu söylüyor ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da uzun süre kalamayacağı yorumunu yapıyordu.

Şeyhin İran’dan “İslam dünyasında önemli bir güç” ifadeleriyle söz etmesi Suudi Arabistan’ın tepkisini çekerken, söz konusu haber yalanlandı, Katar devlet ajansı ilgili tweetlerini sildi. Ancak İran’a rakip ‘Sünni cephe’ ikna olmazken, Katar’a yedi ülkenin ortaklaşa uyguladığı ablukanın ardında da bu haberin bulunduğu yorumları yapıldı.

‘FBI DOHA’YA EKİP GÖNDERDİ’

Şimdi bu ‘yalan’ haberi, Amerikan seçimlerine de müdahale etmekle suçlanan Rus hackerların hazırladığı öne sürülüyor. CNN’e konışan Amerikalı ve Katarlı yetkililer, ABD’deki Rusya soruşturmasını yürüten yetkililerin Katar krizinde de Rusya’dan şüphelendiğini söyledi. Buna göre, FBI kısa süre önce Doha’daki hackleme soruşturmasına yardım etmek için bir ekip de gönderdi. FBI ve CIA iddiayla ilgili yorum yapmazken, Katar Elçiliği ilgili soruşturmanın sonuçlarının kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

‘BÜTÜN KRİZ YALAN HABERDEN ÇIKTI’

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el Sani de CNN’e yaptığı açıklamada ‘FBI’in hackleme eylemini teyit ettiğini’ savundu. Katarlı Bakan, “Bütün bu krizin yanlış bilgilere dayandığını düşünüyoruz. Çünkü hacklendiği FBI tarafından da kanıtlanan ulusal haber ajansımıza dışarıdan sokulan yalan haberler nedeniyle başladı” dedi.

CNN’in görüştüğü Amerikalı yetkililer, Rusya’nın amacının ABD’yle müttefikleri arasında gerilim yaratmak olduğunu öne sürdü. Katar, bir Amerikan üssüne ev sahipliği yapıyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER