KYB Kürdistan seçimini tanımayabilir

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, dün düzenlenen bölgesel parlamento seçimlerindeki ihlal iddialarını tartışıyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) seçim sonuçlarını tanımayabileceğini açıkladı.

KYB Kürdistan seçimini tanımayabilir
 Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde dün düzenlenen bölgesel parlamento seçimleri tartışma yarattı. Sandıkta ihlaller yaşandığı iddiaları dile getirilirken, bölgenin iki büyük partisinden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) seçim sonuçlarını tanımayabileceğini açıkladı. KYB’nin sonradan bu açıklamayı geri çekmesi kafa karışıklığı yarattı.

Partiden ilk yapılan açıklamada, ihlaller gerekçesiyle parlamento seçimlerinin sonuçlarının tanınmayabileceği belirtildi. Bu açıklama sonradan geri çekilse de, KYB basın ofisinin başkanı Karwan Anwar partinin bütün illerdeki sonuçları reddedeceğini açıkladı. Aralarında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başbakan yardımcısı da olan Kubad Talabani’nin de bulunduğu bir dizi parti yetkilisi ise sonuçlar hakkında konuşmak için erken olduğunu söyledi.

Reuters ajansı, bölgenin üçüncü büyük partisi Gorran (Değişim) hareketinin de ihlal iddialarını gündeme getirdiğine dikkat çekerek, “Hile suçlamaları, bu oylamanın karmaşaya son verip istikrar getirmesini umut eden Kürtleri rahatsız edecek” ifadelerini kullandı.

Seçim gözlemcileri ve sandık başında görev yapan yabancı gazetecilerin aktardığına göre, oylamada bir dizi ihlal yaşandı. Uluslararası medya kuruluşları, bir vakada Süleymaniye’de 30 kişinin bir seçim merkezini ellerinde bıçakla basıp, üzerlerinde kimlik olmamasına rağmen oy kullandığı ve kendilerinden önce kullanılan oyları alarak gittiği belirtiliyor. Gorran ise KYB’yi, sahte kimlikle oy kullanılabilmesi için seçim yetkililerine baskı yapmakla suçladı.

Söz konusu seçimler, bölgesel parlamentonun 111 üyesinin yeniden seçilmesi için düzenlendi. Bu koltukların 11’i Hıristiyan, Türkmen ve Ermeni etnik azınlıklıklara ayrılmış durumda. Kadın kotası da yüzde 30 olarak belirlenmiş bulunuyor. İlk sonuçların 72 saat içinde açıklanması bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 02 Ekim 2018, 22:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER