Nijer'de darbe: Cumhurbaşkanı Bazoum gözaltında

Nijer'de darbe yapan askerler, ülkenin anayasasının askıya alındığını, tüm kurumların lağvedildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı.

Nijer'de darbe: Cumhurbaşkanı Bazoum gözaltında

Batı Afrika ülkesi Nijer'de bir grup asker, devlet televizyonuna çıkarak darbe yaptıklarını duyurdu. Darbeci askerler, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'u gözaltına aldıklarını söyledi.

Askerler, ülkenin anayasasının askıya alındığını, tüm kurumların lağvedildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı: Ordu saldırmaya hazır

Darbeye dair açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı, askerlerin cumhuriyet karşıtı bir ayaklanma başlattığını belirtti.

Ordunun ayaklanmayı desteklemediği kaydedilen Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, "Akılları başlarına gelmezse ordu saldırmaya hazır" ifadelerine yer verildi.

Darbeci albay: Bu rejime son verme kararı aldık

Devlet televizyonuna çıkan darbeci askerlerden Albay Amadou Abdramane, "Güvenlik ve savunma güçleri olarak ülke güvenliği ve ekonominin bozulması üzerine bu rejime son verme kararı aldık" dedi.

Son darbe 2010'da oldu

Denize kıyısı olmayan Sahel ülkesi 1960 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana dört darbe ve çok sayıda darbe girişimi yaşadı.

Yaklaşık 22 buçuk milyon nüfusa sahip ülkede en son 2010'da Mamadou Tandja'ya karşı darbe yapılmıştı.

Ülkede cihatçılık 

France24'e göre, sayıları giderek azalan Batı yanlısı liderlerden biri olan Bazoum, 2021 yılında seçilerek yoksulluk ve istikrarsızlık geçmişiyle boğuşan bir ülkenin başına geçmişti.

Nijer, biri 2015'te Mali'den gelen güneybatıdaki, diğeri ise kuzeydoğu Nijerya'dan gelen cihatçıların yer aldığı güneydoğudaki olmak üzere iki cihatçı harekatla mücadele ediyor.

Ülkede El Kaide, IŞİD ve Boko Haram gibi örgütlerin etkinliği bulunuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER