NYT: Yardım konvoyunu Maduro değil, muhalifler yaktı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı bir gazetecinin tweet'i ile başlayıp ABD hükümetinin en üst kademelerine uzanan "Yardım konvoyunu bile yakan adam" suçlamasının yalan olduğu ortaya çıktı. Amerikan gazetesi NYT, görüntü analizi yaparak konvoyu bir Maduro muhalifinin ateşe verdiğini ifşa etti.

NYT: Yardım konvoyunu Maduro değil, muhalifler yaktı
Venezuela’da siyasi ve ekonomik kriz elektrik kesintileriyle devam ederken, Amerikan yönetiminin BM Güvenlik Konseyi’ne kadar taşıdığı “Devlet Başkanı Nicolas Maduro yardım konvoyunu yaktı” iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı. Çoğunlukla Venezuela’daki sosyalist yönetime karşı haberleriyle dikkat çeken New York Times gazetesi, bu kez ‘ters köşe’ yaptı; ABD’nin gönderdiği ve ülkeye alınmayan yardım konvoylarını geçen ay ateşe veren kişilerin Maduro yönetiminin yetkilileri değil, bizzat muhalifler olduğunu ifşa etti.

NYT’nin kapsamlı haberinde yapılan görüntü analizinde, hükümet karşıtı bir protestocunun attığı Molotov kokteylinin yardım malzemeleri taşıyan TIR’ın üzerine düştüğü ve malzemelerin bu şekilde alev aldığı anlaşılıyor. Aynı protestocunun 20 dakika sonra da bir başka kamyona Molotov kokteyli attığı görülüyor.

BİR GAZETECİNİN YALANINDAN YÖNETİMİN EN ÜST KADEMESİNE…

Muhalefet lideri Juan Guaido’nun kendini geçici devlet başkanı ilan etmesi ile tırmanan krizde, muhalefetten yana ağırlığını koyan ABD, Kolombiya üzerinden Venezuela’ya askeri yardım göndermişti. Maduro hükümeti ise Amerikan emperyalist müdahalesinin reddedildiği gerekçesiyle yardımları ülkeye almamıştı.

Bu gerilim sırasında konvoyların alev alması, Amerikan hükümetinin en üst kademelerinde eleştirilmiş ve BM’ye kadar taşınmıştı. NYT, bu yalan haberin nasıl bu kadar yayıldığının da izini sürdü.

Buna göre, muhalif bir Venezuelalı gazetecinin Maduro’yu suçlayan tweet’i, 12 dakika sonra Cumhuriyetçi Senatör Marc Rubio tarafından gerçekmiş gibi paylaşıldı. Sonrası çorap söküğü gibi geldi; ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, dünya çapındaki Amerikan insani yardımlarını yöneten Marc Green ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo aynı iddiayı Twitter’dan tekrarladı.

ABD Başkanı Mike Pence “Adamları gıda ve ilacı yakarken Caracas’taki tiran dans ediyor” diyecek; ABD Dışişleri Bakanlığı Maduro’nun kamyonların yakılma emrini verdiği iddiasıyla resmi bir video yayımlayacak, Venezuela muhalefeti de yanan yardımların görüntülerini Latin Amerika çapında Maduro zulmünün kanıtı olarak televizyonlarda yayınlatacaktı.

New York Times’ın görüntü analizi sonrasında görüştüğü Amerikalı yetkililer ise kısmen geri adım atmakla birlikte ‘yangının Maduro’nun güçlerinin müdahalesi sırasında çıktığını’ söylemeyi tercih etti.

VENEZUELA’DA SON DURUM NE?

Venezuela’da son olarak, muhalefetin kontrolündeli Kongre elektrik kesintileri nedeniyle “alarm durumu” ilan etti. Guaido da kesintiler için büyük bir protesto gösterisi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Venezuela’da kalan tüm ABD’li diplomatik personeli bu hafta çekeceklerini açıkladı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2019, 16:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER