Obama: ABD'nin darbe girişimini bildiği iddiası yanlış

ABD Başkanı Obama, "ABD'nin, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgisi olduğu yönündeki tüm iddialar asılsızdız" dedi.

Obama: ABD'nin darbe girişimini bildiği iddiası yanlış

ABD Başkanı Barack Obama, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Obama, ABD’nin 15 Temmuz darbe girişiminden önceden haberi olduğu hatta girişimde rol oynadığına yönelik haberlerin, kesinlikle yanlış olduğunu söyledi.

“ABD’nin, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgisi olduğu yönündeki tüm iddialar asılsızdır.”

Obama, bu hafta (19 Temmuz) telefonda görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da aynı şeyleri söylediğini belirtti.

Obama, Erdoğan’a, ülkesinin Türkiye’de demokratik yollardan seçilmiş hükümeti desteklediğini aktardığını kaydetti.

ABD Başkanı Obama, ayrıca, ülkesinin darbe girişiminden önceden haberi olduğu, hatta girişimde rol oynadığına yönelik söylentilerin, Türkiye’deki Amerikalıların hayatını riske attığını vurguladı.

Gülen’in iadesi

Obama, Fethullah Gülen’in iadesine yönelik herhangi bir sürecin ise ABD’deki yasal süreç doğrultusunda ilerleyeceğini söyledi; Türkiye’nin, Gülen’in iadesi için, onun darbe girişimindeki rolünü kanıtlaması gerektiğini belirtti.

ABD’nin, darbe girişimi ile ilgili soruşturmada hukukun üstünlüğü prensibine uyulması yolunda Türkiye’yi teşvik edeceğini belirten Obama, girişim sonrası Türkiye’de sivil hakların azalmamasını umduğunu kaydetti.

Obama ayrıca girişimin, Suriye’de IŞİD’e karşı verilen mücadelede ivmeyi azaltmamasının da önemli olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’deki darbe girişimi sonrası Salı günü bir telefon görüşmesi yaptıkları açıklanmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise girişimin hemen ardından Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamda, “Darbenin arkasında Amerika Birleşik Devletleri var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, birkaç aydır faaliyette bulunuyordu. ABD bize Gülen’i vermek zorundadır” demişti.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2016, 16:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER