Obama'nın IŞİD planına Senato'dan onay

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı açıkladığı eylem planının Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması ardından Senato tarafından da onaylandı.

Obama'nın IŞİD planına Senato'dan onay

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’deki “ılımlı” muhalefet gruplarını Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı eğitme ve silahlandırma planı Senato tarafından onaylandı.

Reuters’a göre oylamanın hemen ardından Beyaz Saray’da konuşan Obama “Koalisyonun parçası olarak aralarından Arap ülkelerinin de olduğu 40’tan fazla ülke, yardım önerdi” dedi.

Obama Senato’nun onayının Amerikalıların IŞİD’e karşı savaşta birlik olduklarını gösterdiğini söyledi.

Plan dün Temsilciler Meclisi’nden 156’ya karşı 273 oyla geçmişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan hemen önce, Dışişleri Bakanı John Kerry “Suriyeli ılımlı muhalefetin, IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarından da yararlanacağını” söylemişti.

Obama Irak ve Suriye’de önemli büyüklükte alanların kontrolünü eline geçiren IŞİD’e karşı planını geçen hafta açıklamıştı.

ABD’nin dört aşamalı planı, “Hava saldırıları, IŞİD’le karada savaşan güçlere destek olma, terörle mücadele ve insani yardımdan” oluşuyor.

Son kabul edilen plan da Obama’nın geçen hafta açıkladığı IŞİD’le mücadele stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Suriye meclis başkanı ABD’li yetkililere yazdığı bir mektupta ABD’yi IŞİD’e karşı Suriye rejimi ile işbirliği yapmaya çağırmış, “ılımlı” muhalefet gruplarının ellerine geçecek silahları IŞİD’e satması önünde bir engel olmadığını söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da dün yaptığı açıklamada IŞİD ile mücadele için Irak’a hava desteği sağlanacağını ancak Irak’a kara gücü göndermeyeceğini söylemişti.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2014, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER