Putin'in seferberlik açıklamasına tepki: Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz

Vladimir Putin'in askeri kısmi seferberlik ilanına Ukrayna, İngiltere, Çin, Almanya ve ABD'den tepkiler geldi. ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget A. Brink, Ukrayna'nın yanında olduklarını söyledi.

Putin'in seferberlik açıklamasına tepki: Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" diyerek askeri kısmi seferberlik ilan etmesine çeşitli ülkelerin yetkililerinden tepki geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Vladimir Putin'in Ukrayna ile "sebepsiz bir savaş" başlatmanın suçunu Batı'ya kaydırmaya çalıştığını öne sürerek, "Savaş Rusya'nın senaryosuna göre gitmiyor ve bu nedenle Putin'in seferberlik ve insanların haklarını kısıtlama kararları almasını gerekti" dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Vladimir Putin'in açıklamasının Ukrayna'daki planının başarısız olduğunun kabulü olduğunu söyledi. "O ve savunma bakanı, on binlerce kendi vatandaşını kötü donanımlı ve kötü yönetilen ölüme gönderdi" diyen Wallece, "Ukrayna'nın bu savaşı kazandığı, uluslararası toplumun birleştiği ve Rusya'nın küresel olarak dışlandığı gerçeğini hiçbir propaganda gizleyemez" diye konuştu.

Almanya'nın Yeşiller Partili Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ise Almanya'nın gelişmelere bir yanıt vermeyi değerlendirdiğini söyleyerek, "Rusya'dan başka bir kötü ve yanlış adım, elbette nasıl yanıt verileceği konusunda siyasi olarak tartışacağız ve istişare edeceğiz" dedi.

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget A. Brink ise "Sahte referandumlar ve seferberlik, Rusya'nın başarısızlığının, zayıflığının işaretleridir" diyerek, "ABD, Rusya'nın sözde Ukrayna topraklarını ilhak etme iddiasını asla tanımayacak ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı da tüm taraflar için diyalog ve istişarelerde bulunma ve herkesin güvenlik endişelerini ele almanın bir yolunu bulma çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri kısmi seferberlik ilan etti. Ukrayna'nın Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini söyleyen Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini savunarak, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil" dedi.

Televizyonlarda Putin'in ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile önceden kaydedilmiş bir söyleşi yayınlandı. Şoygu, 'kısmi seferberlik' ile 300 bin kişinin askere çağrılacağını söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER