Qamışlo’da komünler çözüm yaratıyor

Saldırı ve ambargoyla teslim alınmak istenen Rojava Devrimi'nde halk her alanda kurduğu komünlerle, ablukaya karşı koyuyor.

Qamışlo’da komünler çözüm yaratıyor

Rojava halkı askeri, siyasi ve ekonomik tüm saldırılar karşısında kendi sistemini savunmakta kararlı olduğunu pratiğiyle ortaya koyuyor. Komünler temelinde örgütlenen halk, kendi savunmasını yaparken, ekonomik sorunlarına da çözüm üretiyor. Devrim süreciyle birlikte Qamişlo başta olmak üzere hemen her yerde çok ciddi su ve elektrik problemi yaşanıyor. Su sorununu imkanlar dahilinde çözüme kavuşturabilen kent belediyesinin, elektrik sorununu karşılayacak gücü yok. 

Bu nedenle Xerbî Mahallesi sorunların çözümü için devreye komünlerini sokmuş ve ortaklaşmayı yaygınlaştırmış. Mahalle komünleri sokaklara göre ayrıştırılmış ve geçtiğimiz hafta iki sokakta ortak alınan jeneratörler devreye konulmuş. Jeneratör parasının bir kısmı halktan toplanmış. Ancak bu miktar yeterli olmayınca, sivil toplum örgütlerinin yardımıyla iki jeneratör alınmış. Birinci ve ikinci komünlerin elektrik sorunu böylece önemli oranda çözülmüş. İki sokağın günde 10 saatlik elektrik ihtiyacı bu jeneratörlerden sağlanıyor.

230 EV ELEKTRİĞE KAVUŞTU

Komünler jeneratör için mahalle meclisleri aracılığıyla Xerbî Mahalle belediyesinden gerekli ruhsatı da almış. Belediyenin oluşturduğu bir komite, jeneratörlerin aylık yakıt ihtiyacını yerinde tespit ederek komünlere makbuz veriyor. Komünler de bu makbuzla en yakın akar-yakıt istasyonuna gidip belirlenen miktarda mazot alabiliyorlar. Yeni kurulan her bir jeneratörün aylık mazot masrafı 45 varili buluyor.

Komünler uygun yerlerde konumlandırdıkları jeneratörler için 5'er kişilik komisyon oluşturdu. Jeneratör bakımı, zamanında açılıp kapanması, arıza durumunda tamiri, masrafı ve mazot alımının yanında jeneratörün korunması görevini de bu 5'er kişilik komisyonlar sağlıyor.

Her bir jeneratörden 100-120 arası ev yararlanabiliyor. Her eve amperi 800 liradan 4 amperlik elektrik veriliyor. Her ay sonunda evlerden bu tutarı toplayan komisyonlar, paranın bir kısmıyla gelecek ayın masraflarını karşılarken, geri kalanını da jeneratörün kalan borcuna yatırıyor.

Xerbî Mahalle Meclisi ve komünleri, elektrik sıkıntısı yaşayan mahallenin diğer sokaklarını da aynı yolla elektriğe kavuşturmak üzere çalışmalara başladı. 

6 KOMÜN OLUŞTURULDU

Xerbî Mahallesi'nde farklı alanlarda oluşurulan 6 komün sorunlara çözüm arıyor. Her bir komün 25-30 kişiden oluşuyor. Komünler aracılığıyla mahallelerin güvenlik, ekonomik, toplumsal alanlar başta olmak üzere tüm yaşamı örgütlendirilmeye, ortaya çıkan günlük sorunlar çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. Bu amaçla komünlere bağlı alt komiteler oluşturulmuş. Her komünde toplumsal uzlaşı ve sulh komitesi, ekonomi, sosyal-toplumsal, savunma ve kadın olmak üzere 5 komite bulunuyor. 

Her komite, 5-6 kişiden oluşuyor. Ancak savunma ve güvenlik sorunlarının önceliği nedeniyle savunma komitesi daha kalabalık sayıdan oluşmuş durumda. Her komün, Rojava savunmasında şehit düşenlerin adlarıyla anılıyor.

KARAR GÜCÜ HALK MECLİSLERİ

Komünlerin en önemli çalışmalarından biri toplantı ve rapor sistemiyle ortaya çıkan sorunlara zamanında çözüm sağlanması. Bu amaçla eşbaşkanları ve mahalle meclisi, Mala Gel'de periyodik olarak her hafta toplantı yapıyor. Burada ortaklaşan görüş ve öneriler haftalık şehir meclisi toplantısına rapor olarak sunuluyor.

Mahalle meclisleri de Qamişlo şehir meclisiyle bir araya gelip haftalık toplantısını gerçekleştiriyor. Toplantılara her mahalle meclisi yazılı raporuyla katılıyor. Her ayın sonunda ise köy ve mahalle meclisi temsilcilerinden oluşan Qamişlo Genel Meclisi toplanıyor. Bu toplantıya belediye meclisi de katılıyor. Toplantıdan çıkan ortak görüş ve öneriler doğrultusunda aylık işler kararlaştırıldıktan sonra planlanıp uygulamaya konuluyor.

Komünler günlük işlerin koşuşturması içinde eğitime de özel önem veriyor. Bu amaçla her hafta Mala Gel'de toplanan komünlerin eğitimini Nuri Dersimi Bilim ve Düşünce Akademisi üstlenmiş. Sistemi daha derinlikli anlamak isteyen komünlerin eğitime ilgileri de bir hayli yüksek. Mahalleden isteyen herkes bu eğitimlere katılabiliyor.

KOMÜNLER MAHALLEYİ DE SAVUNUYOR

Her mahalle ve sokaklardaki komünler aracılığıyla halk kendi güvenliğini sağlıyor. Gece gündüz sokak başlarında nöbet tutularak, olası bir saldırıya karşı mahallenin silahlı sakinleri, kendi savunmalarını yapıyor. Komün savunmasında yer alanlar görev değişiminden sonra diğer günlük işler ve yaşamsal ihtiyaçların teminiyle uğraşıyor.

1. Komün sorumlusu Mamoste Abdurrahman Xelef, Rojava halkının yoksul ama onurlu bir halk olduğunu belirterek, "Yoksul halkın sistemini kurmaya çalışıyoruz. Üzerimizde ciddi bir ambargo var. Temel bazı ihtiyaçlarımızı dışarıdan temin etme durumumuz da yok. Bu nedenle halk olarak gücümüzü birleştirerek mevcut sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz" dedi.

HEDEFİMİZ KOOPERATİFLEŞMEK

Komün Üyesi Abdülaziz İsa da toplumsal uzlaşı, eğitim, savunma, sosyal-toplumsal ve kadın komitelerinin çalışmalarında bir sorun yaşanmadığını ancak ekonomik alanda yaşadıkları bazı sıkıntılar olduğunu, bunu da ancak komün ekonomisini geliştirerek çözümleyebileceklerini kaydediyor.

Bir diğer komün üyesi Velid Temo ise, komünal ekonomi için bazı projeleri olduğunu, ancak elektrik öncelikli sorun olduğu için onunla başladıklarını söyleyip bundan sonra komün ekonomisine dönük faaliyetlere daha fazla zaman ayıracaklarını ve halkın ortaklaşmasıyla ekonomik sıkıntının hafifletileceğini, bu amaçla bir iş yeri açılarak halkın bir kısmına çalışma imkanı sağlanacağını, buradan sağlanacak gelirin de mahalle ve sokak sakinleri için yeni yeni ekonomik imkanlara seferber edileceğine, çalışmalar güçlendikçe kooperatifleşmeye gideceklerine dikkat çekiyor.

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2014, 15:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER