Ruhani: Erdoğan'ın İran'a kasten hakaret etmesi uzak ihtimal

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Bakü'de okuduğu şiir nedeniyle yaşanan gerilimi değerlendirdi: Erdoğan'ın İran'ın toprak bütünlüğüne ya da halkına hakaret kastı taşımasını uzak bir ihtimal.

Ruhani: Erdoğan'ın İran'a kasten hakaret etmesi uzak ihtimal

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de okuduğu şiir nedeniyle Tahran'la yaşanan krizde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den açıklama geldi. Ruhani, Erdoğan'ın hakaret kastı taşımadığına inandığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı, "Tanıdığım kadarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'a saygısızlık duyan birisi değil. Konuşmalarında sık sık şiir okuyor. Türk yetkililer bize, o şiirin anlamını açıkladı" dedi. Tahran'da basın toplantısı düzenleyen Ruhani, "Erdoğan'ın İran'ın toprak bütünlüğüne ya da halkına hakaret kastı taşımasını uzak bir ihtimal olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

'İRAN'I İMA DAHİ ETMEDİĞİNİ AÇIKLADILAR'

Ruhani, Türkiye ile ilişkilerinin önemli olduğunu, birçok alanda ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, Türk yetkililerin şiirle ilgili konuyu kendilerine izah ettiklerini söyledi. İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun İranlı mevkidaşı Cevat Zarif'le görüşmesinde 'Erdoğan'ın İran'ı ima dahi etmediğini' vurgulamasının kendisi için önemli olduğunu, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'nin de aynı noktaya vurgu yaptığını söyledi. 

'KONUŞMASININ ÖNCESİ VE SONRASINA DİKKAT ETMELİYİZ'

Ruhani, "Bu şiiri İran'dan okursanız bir manaya gelir, İran dışında okursanız başka bir anlam taşır. Hakikat şudur ki Türk makamları açık bir şekilde Erdoğan'ın bir kastı olmadığını bildirdi. Erdoğan aynı konuşmada bölgesel meselelerle ilgili Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'ın birlikte çok yönlü çalışma yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmasının öncesi ve sonrasına da dikkat etmeliyiz" dedi. 

'KESİNLİKLE BÖYLE BİR KASTI OLMADIĞINI BİLDİRDİLER'

İran Cumhurbaşkanı, "Erdoğan'ın İran'ın toprak bütünlüğüne ya da halkına hakaret kastı taşımasını uzak bir ihtimal olarak görüyorum. Türkiye makamları bize resmi olarak kesinlikle böyle bir kastı olmadığını bildirdi. Türkiye makamları Erdoğan'ın Azerbaycan halkının topraklarının işgalden kurtarılması nedeniyle mutlu olduğunu söylemek istediğini aktardı. Okuduğu şiir de çok yönlüdür."

Ruhani bununla birlikte, sosyal medyadan tepki gösteren İranlıları da anladığını belirtip, "Halkımızın hassasiyetleri bizim için çok önemli ve dünya şunu bilmeli ki, topraklarımızın her bir santimetrekaresi bizim için önemlidir" dedi. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER