Rusya, IŞİD'e kimyasal madde gönderen Türk şirketlerini açıkladı

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi, IŞİD’e patlayıcı üretiminde kullanılan maddeler sevk eden Türk şirketlerinin adlarını açıkladı.

Rusya, IŞİD'e kimyasal madde gönderen Türk şirketlerini açıkladı

Rusya, IŞİD’e patlayıcı üretiminde kullanılan maddeler sevk eden Türk şirketlerinin adlarını açıkladı.

Açıklama, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin’den geldi.

BM Genel Sekreterliği’ne bir mektup gönderen Çurkin; Gültaş Kimya, Marikem Kimyevi ve Endüstriyel Ürünler, Metkim, Ekim Gübre ve Diversey Kimya şirketlerinin IŞİD’e kimyasal içerikler gönderdiğini bildirdi.

Sputnik’in haberine göre; Rus diplomat ilgili mektubunda şunları ifade etti:

“Irak’ın Tikrit ve Suriye’nin Kobani bölgelerinde IŞİD militanları tarafından kullanılan patlayıcı karışımlardaki temel kimyasal maddeler üzerinde, üretici firmaların tespit edilmesi ve bu maddelerin diğer ülkelere satış koşullarının öğrenilmesi için yapılan analiz, söz konusu maddelerin ya Türkiye’de üretildiğini ya da üçüncü ülkeler üzerinden yeniden ihraç hakkı bulunmaksızın Türkiye’ye gönderildiğini gösteriyor.

Adı geçen şirketlerin IŞİD’e gönderdikleri kimyasal maddelerin türlerine de mektubunda yer veren Çurkin, Türk şirketleri tarafından IŞİD’e sevk edilen kimyasal maddeler arasında alüminyum tozu, amonyum nitrat, granül karbamit ve hidrojen peroksit bulunduğunu ifade etti.

Çurkin, Türkiye’den Suriye’ye yapılan amonyum nitrat sevkiyatının 7 kat arttığına da dikkat çekti.

IŞİD’in ürettiği EYP’ler

Öte yandan, IŞİD’in Ortadoğu’daki uzmanları tarafından üretilen el yapımı patlayıcıların (EYP) ayırt edici özelliğine de dikkat çeken Rus diplomat, “Bu patlayıcıları diğerlerin ayıran özellik, ABD’li Microchip Technology firmasına ait ‘mikrokontrolör’, İsviçreli ST Microelectronics şirketi tarafından üretilen ‘transistör’ ve Nokia 105 RM-908 tipi cep telefonlarının kullanılması” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2016, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER