Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'den Türkiye'ye 'terör' suçlaması

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, BM Genel Kurulu’nda Türkiye ve ABD’ye sert eleştiriler yöneltti. Muallim Türkiye’yi, ‘ülkesinde ve bölgede terörün ana destekçilerinden biri olmakla' itham etti. Suriyeli bakan ABD’yi de, ‘Suriye halkını George Floyd gibi boğmaya çalışmakla’ suçladı. Türkiye'nin BM temsilciliği Muallim'e tepki gösterdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'den Türkiye'ye 'terör' suçlaması

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, korona virüsü salgını nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. Muallim, önceden kaydedilen konuşmasında geçmişe kıyasla çok daha sert bir dil kullanarak Türkiye’nin dış politikasına sert eleştiriler yöneltti. Suriyeli bakan Türkiye’yi ‘Suriye ve bölgedeki terörün ana destekçilerinden biri’ olarak niteledi.

'KÖYLERİN SUYU KESİLDİ'

Muallim Türkiye’yi, ‘Türk işgaline direnen çok sayıda köyün suyunu pandemiye rağmen kesmekle’ suçladı. Suriye Dışişleri Bakanı, bu durumun ‘savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil ettiğini’ söyledi. 

Suriyeli bakan, Türkiye’yi ‘Suriye’den Libya’ya terörist ve paralı asker taşımak’, ‘Irak’ın egemenliğini ihlal etmek’, ‘Suriyeli sığınmacıları Avrupa’ya karşı pazarlık kozu olarak kullanmak’ ve ‘Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde güç kullanarak hak iddia etmekle’ suçladı. Velid Muallim, Türkiye’nin ‘uluslararası hukuka göre haydut bir rejim haline geldiğini’, ‘tüm bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını ve durdurulmasının gerektiğini’ savundu.

'İŞGALE SON VERİLECEK'

Muallim, Suriye topraklarındaki Türk ve Amerikan askerlerini kast ederek, “Suriye hükümeti uluslararası hukuk kapsamındaki tüm yolları kullanarak işgale son vermek için ne gerekiyorsa yapacaktır” ifadelerini kullandı. Suriyeli bakan, Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) de gönderme yaparak, “Bu güçlerin doğrudan kendilerinin attığı veya terörist unsurları, ayrılıkçı milisleri veya yapay, gayrımeşru varlıkları aracılığıyla attıkları adımlar hükümsüzdür, hiçbir yasal etkisi yoktur” dedi.

SEZAR YASASI'NA SERT TEPKİ

Muallim, ABD’nin yeni yaptırımlar içeren Sezar yasasını da sert bir dille eleştirdi. Sivilleri koruma adı altında çıkarılan bu yaptırımların pandemi zamanında Suriye’ye ilaç ve ekipman gönderilmesini engellediğini belirten Muallim, yasayı ‘Suriyelilerin, tıpkı George Floyd gibi boğulması girişimi’ olarak niteledi.

TÜRKİYE'NİN BM TEMSİLCİLİĞİ: UTANÇ VERİCİ

Muallim'in suçlamaları, Türkiye'nin BM'deki temsilciğinin tepkisini çekti. Açıklamada, "Suriye rejiminin gülünç suçlamalarla dolu, hayalperest ifadelerinin tümden reddedildiği" belirtildi. AP ajansına isim vermeden konuşan bir Türk temsilciliği yetkilisi, "Meşruiyetini uzun zaman önce kaybetmiş olan katil Suriye rejiminin BM Genel Kurulu’nu gerçekleri saptırmak için kötüye kullanmaya devam etmesi utanç verici ve kabul edilemez" dedi. Yetkili, "Suriye'nin işlediği insanlığa karşı suçlar, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri ve savaş suçları sayısız BM raporuyla belgelenmiştir" diye konuştu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER