Suriye ordusu, Deyr ez Zor'daki IŞİD kuşatmasını kırmak üzere

Rusya'nın da desteğiyle haftalardır Deyr ez Zor'a doğru ilerleyen Suriye ordusunun dün gece kritik bir aşamaya ulaştığı belirtiliyor. IŞİD'in bir çok mevzisinin birden düştüğü ve Suriye ordusunun kentin batı sınırındaki 137'nci Tugay Karargahı'na ulaşmak üzere olduğu gelen haberler arasında. Rusya, Palmira-Deyr ez Zor karayolu üzerindeki önemli noktaların IŞİD'den temizlendiğini duyurdu.

Suriye ordusu, Deyr ez Zor'daki IŞİD kuşatmasını kırmak üzere
IŞİD’in 2 yıl önce önemli bölümünü ele geçirdiği stratejik önemdeki Deyr ez Zor vilayetindeki kuşatmasını kırmayı hedefleyen Suriye ordusunun dün geceki çatışmalardan sonra önemli ilerleme kaydettiği belirtiliyor.


IŞİD, Deyr ez Zor eyaletinde geniş bölgeleri kontrol ediyor. BBC Türkçe’nin haberine göre Rusya’nın da desteğiyle haftalardır Deyr ez Zor’a doğru taarruzu sürdüren Suriye ordusu dün gece Suriyeli askerlerin sıkışıp kaldığı kentin batı sınırındaki 137’nci Tugay Karargahı’na ulaşmak üzere olduğu kaydediliyor.

Suriye haber ajansı SANA ve muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun karargahın çevresindeki IŞİD kuşatmasını yarmak için çatışmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Bir Suriye askeri yetkilisi Deyr ez Zor eyaletinde bir çok IŞİD mevzisinin birden düştüğünü ve ordu birliklerinin hızla ilerlediğini söyledi.

Aynı askeri yetkili Suriye askerlerinin mahsur kaldığı tugay karargahına ulaşmalarının saatler süreceğini kaydetti.
Suriye resmi medyasında da da üsse çok yaklaşıldığı kaydediliyor.

VALİ: ZAFER KUTLAMALARI YAPILIYOR

Söz konusu askeri üssün çevresinde kentin hala hükümet güçleri tarafından kontrol edilen mahalleleri de var.
Suriye Haber Ajansı (SANA) Bölge Valisi Muhammed İbrahim Samra’nın, bölgede halkın kutlamalara başladığına ilişkin açıklamasına yer verdi.

Vali “Dün Deyz ez Zor’da toplumun bütün kesimlerinde, beklenen zafer arifesinde kutlamalar yapılıyor” dedi.
Suriye ordusunun bir başka kolunun da güney batıdan ilerlediği ve Deyr ez Zor askeri havaalanına 20 kilometre yaklaştığı, bir diğer kolun da kuzeyden ilerlediği haberleri geliyor.

RUSYA: STRATEJİK NOKTALAR KURTARILDI

Suriye ordusunun Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin desteğiyle IŞİD kuşatması altındaki Deyr ez Zor kentine doğru ilerlediğini duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, silahlı grupların Palmira-Deyr ez Zor karayolu üzerindeki önemli noktalardan çıkarıldığını duyurdu.

Sputnik’in haberine göre Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında “Rakka’ya bağlı El Suhna yönünden taaruza geçen Suriyeli birlikler, Palmira-Deyr ez Zor karayolunda IŞİD’in kontrol ettiği stratejik noktaları kurtardı” dendi.

FOTOĞRAF: SPUTNİK

FOTOĞRAF: SPUTNİK

Deyr ez Zor’u kurtarma operasyonu düzenleyen Suriye ordusunun son 24 saatte 8 kilometre ilerlediğini aktaran Rusya Savunma Bakanlığı, bu sırada bölgedeki 2 stratejik tepenin ele geçirildiğinin altını çizdi.

‘RUS UÇAKLARI 70 MİLİTANI VURDU’

Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’nin Suriye ordusuna destek vermek amacıyla düzenlediği bombardımanda 80 sorti gerçekleştirdiğini aktaran bakanlık, Rus uçaklarından yapılan atımlar sonucunda 70 militanın öldürüldüğünü ve yaralandığını belirtti.

Bakanlık, Rus uçaklarının iki tank, üç piyade muharebe aracı ve ağır silah yüklü 10’dan fazla arazi aracını imha ettiğini de aktardı.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Deyr ez Zor’da IŞİD’e karşı kazanılacak zaferin ve kentteki kuşatmanın kaldırılmasının Suriye’deki silahlı gruplar için stratejik bir kayıp olacağını vurguladı.

NE OLMUŞTU?

IŞİD, Deyr ez Zor vilayetinin petrol kuyularıyla topraklarının önemli bir kısmını 2014 yılı ortalarında ele geçirmiş, 2015 yılı başlarında da kent merkezinin yarıdan fazlasını denetimi altına almıştı.

Bu yılın başlarında IŞİD’in yeni ilerlemeler kaydetmesiyle hükümet kontrolündeki bölgeler çevresindeki kuşatma iyice sıkılaşmıştı.

Kentin hükümet kontrolündeki kesiminde halen 100 bin civarında sivilin yaşadığı tahmin ediliyor. Savaştan önce bu bölgelerde 300 bin kişi yaşıyordu.

GIDA VE İLAÇ SIKINTISI

IŞİD denetimindeki bölgelerde ise Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tahminlerine göre 10 bin civarında sivil olabilir.
Kuşatmanın sıkılaşması kentte büyük bir gıda ve ilaç sıkıntısı yaratmıştı.

Hükümet ve Birleşmiş Milletler yardım örgütleri kentin kuşatma altındaki bölgelerine havadan indirme yapıyorlardı.

Rakka’da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) karşısında önemli kayıplara uğrayan IŞİD, Deyr ez Zor kenti ve çevresindeki petrol yataklarını da Suriye ordusuna bırakmak durumunda kalırsa, Suriye’de sadece birbiriyle bağlantısı olmayan bir kaç noktada sıkışmış olacak.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2017, 15:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER