YPG/YPJ meşruiyetini ispatlamış ulusal güçtür

Rojava Özerk Yönetimi ile Halk Savunma Birlikleri (YPG), 18 yaş altı kişilerin güvenlik güçlerine alınmamasına dair Cenevre Çağrısı ile anlaşma imzaladı.

YPG/YPJ meşruiyetini ispatlamış ulusal güçtür
Rojava Özerk Yönetimi ile Halk Savunma Birlikleri (YPG), 18 yaş altı kişilerin güvenlik güçlerine alınmamasına dair Cenevre Çağrısı ile anlaşma imzaladı. İmza töreninde konuşan Cenevre Çağrısı heyeti başkanı Elizabet Erna YPG/YPJ'nin meşruiyetini ispatlamış ulusal güç olduğunu söyledi.


18 yaş altı kişilerin silahaltına alınmamasına dair imzalanan antlaşma, Rojava'nın Rimêlan kasabasında yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. Cizre Kantonu Savunma Bakanı Ebdilkerim Saruxan, YPG Sözcüsü Redur Xelil ile Cenevre Çağrısı heyeti başkanı Elizabet Dikri Werna, Wisam Selibi ve Yusuf Wehbi'nin hazır bulunduğu basın toplantısında, söz konusu antlaşmanın Rojava'nın her üç kantonu adına imzalandığı belirtildi.

18 yaş altı kişilerin güvenlik güçlerine katılmasını engelleyen antlaşma, bu kişilerin akademi ve eğitim merkezlerinde siyasi eğitim görme olanağı veriyor.

Cizre Kantonu Savunma Bakanı Ebdilkerim Saruxan, antlaşma gereği şuana kadar Cizre ile Efrin kantonlarında 128 kişinin YPG/YPJ saflarından alındığını ve Savunma Bakanlığına bağlı "Gezgin" adlı özel eğitim alanlarına gönderildiğini söyledi.

Basın toplantısında konuşan Cenevre Çağrısı Başkanı Elizabeth Dikri Werna ise, imzalanan antlaşmanın kutsal olduğunu belirterek, "Batı Kürdistan devrimini çok iyi tanıyoruz. YPG/YPJ güçleri, meşruiyetini ispatlamış ve insanlık değerini savunan ulusal birer güçtür" diye konuştu.

HAZİRAN AYINDA YPG İKİ ANLAŞMA İZMALAMIŞTI

Haziran ayında, Cenevre Çağrısı Operasyon Şefi Pascal Bongard başkanlığında bir heyet Rojava’yı ziyaret etmişti. Heyet Rojava Özerk Yönetimleri Cizre Kantonu Savunma Bakanlığı ve YPG yetkilileri ile bir araya gelmişti. Görüşmeden sonra anti-personel mayınların yasaklanması, savaş koşullarında siviller ve kadınların korunmasına dair iki temel uluslararası anlaşma imzalamıştı.

Antlaşmalar, Cenevre Çağrısı Paskal Bongard, Ortadoğu şefi Mehmet Balci ve Suriye şefi Yusuf Wehbî, Rojava Özerk Yönetimleri adına Cizire Kantonu Savunma Bakanı Abdulkerim Saruhan, YPG adına YPG sözcüsü REdur Xelil, YPJ adına ise Ğaliya Nimet’in katılımı ile imzalanmıştı. / anf

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2014, 21:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER