Zelenskiy: Mariupol'daki hastanede biri çocuk üç kişi öldü

Rusya-Ukrayna krizinde tüm dünyanın gözü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba'nın Antalya'daki görüşmesindeydi. Sahada ise sivillerin tahliyesi sürüyor.

Zelenskiy: Mariupol'daki hastanede biri çocuk üç kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna harekâtında 15'inci güne girilirken, iki ülkenin dışişleri bakanlarının Antalya'daki kritik görüşmesinden ateşkes kararı çıkmadı. Gözler bir yandan da, liman kenti Mariupol'da vurulduğu belirtilen hastaneye çevrilmiş durumda. Ukrayna hükümeti hastane saldırısından Rusya'yı sorumlu tutarak 'savaş suçu' ithamında bulundu; Moskova ise 'yalan haber' tepkisi gösterdi.

LAVROV, ANTALYA'DA UAEA BAŞKANI GROSSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi ile Ukrayna'da nükleer tesislerin işleyişini görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Lavrov ve Grossi, Antalya'da bir araya geldi.

Görüşmede, Ukrayna'da savaş esnasında nükleer tesislerin korunması ve çalışmasının sağlanması amacıyla Rusya ve UAEA arasındaki iş birliği ele alındı.

RUSYA: HER GÜN SAAT 10.00'DAN İTİBAREN TEK TARAFLI OLARAK İNSANİ KORİDORLAR AÇACAĞIZ

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, sivillerin Rusya'ya tahliyesi için her gün sabah 10.00'dan itibaren tek taraflı olarak insani koridorlar açacaklarını belirtti.

Sputnik'in haberine göre, Ukrayna'dan Rusya yönüne olan insani koridorların Kiev'le koordine edilmeden açılacağını söyleyen Mizintsev, diğer yönlerdeki koridorlar için Kiev'in mutabakatının alınacağını ifade etti.

Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolündeki bölgelerde tam güvenliğin sağlanmasını garanti ettiklerini dile getiren Mizintsev, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile BM'den Rusya'nın insani koridorlarla ilgili inisiyatifinin Ukrayna nüfusuna bildirilmesi için çalışma yapmalarını talep ettiklerini anlattı.

Mizintsev, bloke edilen yerleşim yerlerindeki insani felaketin boyutlarını tamamen anladıklarını ve bu nedenle Ukrayna tarafından önerilen ek üç koridorun açılmasını kabul ettiklerini söyledi.

ABD: KONVANSİYONEL OLMAYAN SİLAH KULLANILSA BİLE ASKER GÖNDERME NİYETİNDE DEĞİLİZ

Beyaz Saray, Ukrayna'da konvansiyonel olmayan silahlar bile kullanılırsa, ABD’nin oraya asker gönderme niyetinin olmadığını duyurdu.

UKRAYNA: MARIUPOL'DAN SİVİLLER TAHLİYE EDİLEMEDİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusu tarafından kuşatılan Mariupol kentinden sivillerin tahliye edilemediğini öne sürdü. Vereşuk, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna kentlerinde oluşturulan insani yardım koridorlarından son 2 günde gerçekleştirilen tahliyelerle ilgili bilgi verdi. Sumi bölgesinde Poltava yönünde 60 bin sivilin tahliye edildiğini bildiren Vereşuk, İzyum'dan yaklaşık 3 bin sivilin güvenli bölgelere ulaştırıldığını kaydetti. Vereşuk, Buca, Gostomel ve İrpen ile Kiev'e bağlı diğer şehirlerden yaklaşık 20 bin sivilin tahliye edildiğini belirterek, "Mariupol'da insani felaket yaşanıyor. Oradan sivilleri çıkarmamıza izin verilmiyor. Volnovaha'da da durum aynı" dedi.

MOSKOVA BORSASI YARIN DA AÇILMAYACAK

Moskova Borsası 11 Mart'ta da işlemlere açılmayacak. Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere yarın da devam edilmeyeceği belirtildi.

Rus Rublesi'nin Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat'ta yüzde 20'yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

AB LİDERLER ZİRVESİ FRANSA'DA BAŞLADI

Avrupa Birliği'nin (AB) liderleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve etkilerini ele almak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Fransa'nın AB dönem başkanlığı kapsamında Paris'teki Versailles Şatosu'nda düzenlenen gayriresmi zirvenin ilk günü Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola'nın da yer aldığı oturumla başladı. Liderler, ardından akşam yemeğine geçecek. Zirve yarın sabah yapılacak oturumlarla devam edecek. Bugünkü oturum ve yemekte Ukrayna'daki durum, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji sektörüne etkileri ile savunma konuları ele alınacak. Yarınki oturumlarda enerji, tarım ve diğer sektörlere yapılacak yatırımlar ve savaş daha geniş şekilde masaya yatırılacak.

GOLDMAN SACHS RUSYA'DAN ÇIKIYOR 

ABD'li yatırım bankalarından Goldman Sachs, Rusya'daki operasyonlarını sonlandıracağını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada, düzenleyici ve lisans gerekliliklerine uygun olarak bankanın Rusya'daki işini sonlandırdığı aktarıldı. Böylece Goldman Sachs, Rusya'daki operasyonlarını sonlandıracağını duyuran ilk büyük Wall Street bankası oldu.

VOR DER LEYEN: HASTANE SALDIRISI SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının "savaş suçu" sayılabileceğine inandığını ve soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Von der Leyen, kamu yayıncısı France Info'ya yaptığı açıklamada, Mariupol kentindeki doğum hastanesine yönelik saldırının insanlık dışı, iğrenç ve acımasız olduğunu kaydetti. Bu saldırının "savaş suçu" sayılabileceğine inandığını ifade eden von der Leyen, bu saldırıya ilişkin soruşturmanın açılması gerektiğini belirtti.

RUSYA'DAN AYRILAN ŞİRKETLERE DIŞARIDAN YÖNETİM ATANACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümetin önerdiği, ülkeden ayrılma kararı alan yabancı şirketlere devlet tarafından yönetim atanmasına yönelik teklife destek verdi. Rusya'dan ayrılmayan yabancı şirketlere destek verilmesi gerektiğini belirten Putin, "Kapatma kararı alan yabancı şirketlere yönelik ise kararlı bir şekilde adım atılmalı ve dışarıdan yönetim atanmalı" dedi.

 ABD: UKRAYNA'YA 13.6 MİLYAR DOLARLIK YARDIM PAKETİ ONAYLANDI

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı içeren bütçe tasarısını onayladı. Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda Ukrayna'ya yardım paketini de içeren ve hükûmetin 30 Eylül'e kadar fonlanmasını sağlayan 1,5 trilyon dolarlık bütçe tasarısı, 69 "hayır" oyuna karşılık 361 vekilin "evet" oyu ile kabul edildi. Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardım paketi kapsamında, Ukrayna'ya askeri yardım ve yurt dışına kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecilerin destelenmesi maddeleri yer alıyor. Öte yandan Ukrayna'ya saldırılarından dolayı Rusya'dan petrol ve enerji ithalatının yasaklanmasına ilişkin tasarı da 17 "hayır" oyuna karşılık 414 vekilin "evet" oyu ile onaylandı.

BM: UKRAYNA'DAN KAÇAN MÜLTECİLERİN SAYISI 2,3 MİLYONU GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından son açıklanan verilere göre, Rusya'nın 24 Şubat'taki işgalinden bu yana 2,3 milyondan fazla mülteci Ukrayna'dan kaçtı. BM Mülteci Ajansı (UNHCR) Perşembe günü 2 milyon 316 bin mülteci kaydedildiğini açıkladı. Bu sadece bir günde 160 bin 731 kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı anlamına geliyor. Mülteci Ajansı Batılı yetkilileri Ukrayna'dan "benzeri görülmemiş bir mülteci akını" olduğu konusunda uyardı ve mülteci sayısının önümüzdeki günlerde dört milyonu bulabileceğini belirtti.

RUSYA: ÇERNOBİL'E YENİDEN ELEKTRİK VERİLDİ

Rusya Enerji Bakanlığı, Çernobil Nükleer Santrali'ne yeniden elektrik verildiğini açıkladı. Buna göre elektrik, Belaruslu uzmanlar tarafından tarafından tesis edildi. Ukrayna tarafı, Çernobil'de elektrik kesintisi nedeniyle nükleer yakıtın soğutulamaması sonucu radyasyon sızıntısı olabileceği uyarısında bulunmuştu.

PUTİN'DEN ABD'YE PETROL TEPKİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Rusya'ya karşı aldığı petrol ambargosu kararını değerlendirdi. "Batı dünyası kendi hataları için Rusya'yı suçluyor" diyen Putin, ABD'de enflasyonun arttığına dikkat çekerek "Batı kendi halklarını kandırıyor" diye konuştu. Putin, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar meşru değil" dedi. Putin, Rusya'nın enerji konusunda diğer ülkelere verdiği sözleri tuttuğunu da söyledi.

'KİEV'DE 2 MİLYONDAN AZ KİŞİ KALDI, NÜFUSUN YARISI KENTİ TERK ETTİ'

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev sakinlerinin yarısının kenti terk ettiğini ve kentte 2 milyondan az kişi kaldığını söyledi. Yerel medyanın haberine göre Kliçko, “Son verilere göre, her iki Kiev sakininden biri Kiev’i terk etti. Halihazırda burada 2 milyondan az kişi kalıyor. Yine de Kiev şimdi bir kaleye dönüştü. Her bir sokak, her bir bina, her bir kontrol noktası güçlendiriliyor” dedi. Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko’nun kardeşi Vladimir Kliçko, ailelerini kentten çıkaran erkeklerin Kiev’e geri dönmeye devam ettiğini kaydetti.

KREMLİN: UKRAYNA’DA ASKERLERİMİZE ATEŞ AÇAN HERKESE, KARŞI ATEŞ AÇILACAK

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna’da sıkıyönetim süresince her vatandaşın silah kullanabilmesine izin veren bir yasa çıkarılmış olmasına dair soruya şu yanıtı verdi: “Normal olarak, silahlı direniş gösteren herkes (birer hedef olacaktır.) Hatırlarsanız, Devlet Başkanı Putin daha en başından herkese silah bırakma çağrısı yapmış, bunun, kimsenin kimseye ateş açmayacağının garantisi olacağını söylemişti.” Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü, “Fakat radikal milliyetçi gruplar ve Bandera’cı taburların ortaya koyduğu silahlı direnç, karşı ateş açılmasını gerektiriyor. Bu nedenle, elinde silah tutan biri askerlerimize saldırırlar, tabii ki de birer hedef olacaklar” diye ekledi.

İSVEÇ SAVUNMA BAKANI: BEN GÖREVDE OLDUĞUM SÜRECE NATO'YA KATILMAYACAĞIZ

İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist, savunma bakanı olduğu sürece ülkesinin NATO'ya katılmayacağını söyledi. Ülkesinin devlet televizyonu SVT'de, haber programı "30 dakika"ya açıklamalarda bulunan Hultqvist, geçen sene kasım ayında sarf ettiği "Ben savunma bakanı olduğum sürece İsveç asla NATO üyesi olmayacak" sözünü hatırlatarak, "Aynı düşüncedeyim, aynı sözü 'asla' kelimesini kullanmadan söylüyorum. Geldiğimiz durum 'asla' kelimesini kullanmamamı öğretti" ifadelerini kullandı. Yakın bölgelerin güvenliği için İsveç'in NATO üyeliğine sıcak bakmadığını dile getiren Hultqvist, "İsveç'in NATO'ya üye olması, güvenlik çizgisini temelden değiştirmek anlamına gelir. Bu, yakın bölgemizin güvenliğini etkiler" diye konuştu.

ZELENSKİY: BİRİ ÇOCUK ÜÇ KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Mariupol'daki hastanede aralarında bir çocuğun da bulunduğu üç kişinin öldüğünü söyledi. Zelenskiy, Rusya'nın 'hastanede hiçbir hasta olmadığı' iddiasının yalan olduğunu belirtti.

UKRAYNA: MARIUPOL'DAKİ TAHLİYELER ENGELLENİYOR

İki ülkenin dışişleri bakanlarının basın toplantılarının devam ettiği esnada, Ukrayna'dan Rusya'ya yeni bir suçlama geldi. Ukrayna devlet başkanlığı danışmanlarından Oleksiy Arestoviç, Rusya'nın Karadeniz'deki liman kenti Mariupol'u ele geçirmeyi başaramaması nedeniyle sivillerin tahliyesini engellediğini savundu. Kiev'den sabah saatlerinde yapılan açıklamada da, kente giden bir yardım konvoyunun çatışmalar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığı belirtildi.  

ANTALYA'DAKİ ÜÇLÜ GÖRÜŞME SONA ERDİ

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı sona erdi.

STOLTENBERG TÜRKİYE'YE GELİYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, cuma günü Antalya'da Erdoğan ve Çavuşoğlu ile görüşeceği açıklandı.

'ÇİN RUSYA'YA UÇAK PARÇASI TEDARİKİNİ REDDEDİYOR'

Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), Çin'in Rus havayollarına uçak parçası tedarik etmeyi reddettiğini açıkladı. Interfax ajansının haberine göre, Rosaviatsiya sözcüsü 'Rusya'nın uçak parçalarını Türkiye ve Hindistan dahil diğer ülkelerden tedarik etme fırsatlarını araştıracağını' söyledi.  

İNGİLTERE, RUS İŞ İNSANI ABRAMOVİÇ'İ YAPTIRIM LİSTESİNE EKLEDİ

İngiltere, Rus iş insanı Roman Abramoviç'i yaptırım listesine dahil ederek ülkedeki mal varlıklarını dondurma kararı aldı.
Londra, ayrıca Rosneft Başkanı İgor Seçin ve Rus insanları Oleg Deripaska ve Platon Lebedev'e de yaptırım uyguladı.

PESKOV: MARIUPOL İDDİALARINI ORDUYLA GÖRÜŞECEĞİZ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Mariupol'daki hastane saldırısı konusunda orduyla görüşeceklerini söyledi. Peskov günlük basın toplantısında gelen soru üzerine, "Kesinlikle ordumuza soracağız çünkü siz de ben de, orada ne yaşandığına dair açık bilgiye sahip değiliz. Ve ordu çok büyük ihtimalle bilgi verecektir" dedi.

Peskov, Kiev'in kendilerine sürekli Zelenskiy ile Putin arasında doğrudan bir görüşme yapılması için öneri getirdiğini de söyledi. Böyle bir görüşmenin olup olmayacağına dair soru üzerine ise Antalya'daki zirveye dikkat çekerek, şu an için temasların dışişleri bakanları düzeyinde olduğunu belirtip "Sonuçları ve ne üzerinde anlaşacaklarını görelim" dedi.

LAVROV- KULEBA GÖRÜŞMESİ BAŞLADI

FRANSA: UKRAYNA'NIN AB ÜYELİĞİ, YARINA YETİŞEBİLECEK BİR KONU DEĞİL

Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna krizini görüşmek için Paris'te gerçekleştirdiği toplantıda Ukrayna'nın birliğe üyeliğini ele aldığını belirtti. Beaune, yaptığı açıklamada, Kiev'e 'dayanışma jesti' olarak AB üyeliği verilmesine yönelik tartışmalar hakkında, bunun yarına yetişebilecek bir konu olmadığını vurgulayarak, "Zaman alacak" dedi.

RUSYA: MARİUPOL'UN BAZI NOKTALARI BİZİM KONTROLÜMÜZDE

Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'un bazı noktalarında kontrolü ele geçirdiklerini açıkladı.

MARİUPOL DAHİL YEDİ BÖLGEDEN İNSANİ KORİDOR AÇILDI

Ukrayna hükümeti, bugün Mariupol dahil yedi bölgeden insani koridor açıldığını duyurdu. Sumi kentinin valiliği de ateşkesin devam ettiğini, sivillerin kentten çıkmayı sürdürdüğünü açıkladı.

ZAHAROVA: GÖRÜŞMENİN FORMATI 'KRAVATSIZ'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki Antalya’daki görüşmenin başladığını duyurdu. Zaharova, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya ve Türkiye dışişleri bakanlarının görüşmesi başladı. Görüşmenin formatı ‘kravatsız’” ifadelerini kullandı.

TEMSİL HAKKI ASKIYA ALINAN RUSYA: AVRUPA KONSEYİ'NE KATILMAYACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, artık Avrupa Konseyi'nde yer almayacaklarını açıkladı. Açıklamada, NATO'nun ve AB ülkelerinin, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi korumayı amaçlayan kurumun altını oyduğu savunuldu. Avrupa Konseyi, 1996'dan beri üyesi olan Rusya’nın temsil hakkını krizin ilk günlerinde askıya almıştı.

RUSYA: HASTANE SALDIRISI YALAN HABER

Rusya, Mariupol'da çocuk hastanesini vurduğu suçlamasını reddetti; iddialar için 'yalan haber' ifadelerini kullandı. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi yardımcısı Dmitry Polyanskiy, doğum hastanesinin boşaltıldığını ve uzun süredir askerler tarafından kullanıldığını savunarak, "Yalan haberler işte böyle doğar" dedi.

Twitter'dan açıklama yapan Polyanskiy, Rusya'nın 7 Mart günü, hastanenin Ukraynalılar tarafından ateş açılan askeri bir noktaya dönüştüğü konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi. Polyanskiy, "Birleşmiş Milletler'in bu bilgiyi doğrulamadan yayması çok rahatsız edici" ifadelerini kullandı.

BM: AKAN KAN HEMEN DURDURULSUN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Mairupol’daki hastane saldırısı için “dehşet verici” ifadesini kullandı. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, akan kanın hemen durdurulması çağrısında bulundu.

BEYAZ SARAY 'BARBARCA', İNGİLTERE 'AHLAKSIZLIK' DEDİ

Beyaz Saray Mariupol'da düzenlendiği belirtilen saldırıyı "barbarca" olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise "ahlaksızlık" ifadesini kullandı.

ZELENSKİY'DEN TÜM HALKA SİLAH KULLANMA İZNİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, olağanüstü hal sırasında tüm Ukrayna halkına silah kullanma serbestisi getiren yasaya imza attı.

ABD'YE GÖRE 6 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜ

 Amerikalı askeri yetkililer, ikinci haftasını geride bırakan işgalde 5 bin ila 6 bin arasında Rus askerin öldüğünü değerlendiriyor. CBS televizyonuna konuşan uzman, yaralanan asker sayısını ise 15 bin ila 18 bin arasında olduğunu söyledi. İsminin gizli kalmasını isteyen aynı uzman, Rus kayıplarının “çok çok ciddi olduğunu” söyledi ve İkinci Dünya Savaşı’ndaki çatışma ölüm oranları ile karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Ukrayna 12 bin Rus askerinin öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise geçen hafta 500’e yakın askerinin öldüğünü resmi olarak duyurdu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER