Basın Örgütlerinden Yayın Yasağına Tepki

Basın İş, TGC, TGS, Basın Konseyi ve Basın Enstitüsü Derneği 17 Aralık komisyonuyla ilgili yayın yasağına tepki gösterdi, yasağın hukuksuz olduğu ve halkın haber alma hakkını engellediği ifade edildi.

Basın Örgütlerinden Yayın Yasağına Tepki
Basın meslek örgütleri, 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağınatepki gösterdi.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Basın Sanayi İşçileri Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Basın Konseyi ve Basın Enstitüsü Derneği, bu yasakla halkın haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığını ifade etti.

Basın İş: Haber alma hakkı engellenemez

“Kirli çamaşırların ortaya dökülmesini engelleyemeyen AKP iktidarı çareyi basına yönelik baskıyı arttırmakta arıyor. Her gün yeni bir yasak, her gün yeni bir baskı aracı devreye sokuluyor.

Yayın yasaklarından, sansürden medet umanlar halkın karşısında söyleyecek sözü olmayanlardır. Çıkıp, 'Çalmadık' diyemeyenler, gazetecilere dava açarak, cezaeviyle tehdit ederek koltuklarını koruma telaşındalar.

Yasal dayanağı olmayan yayın yasağı hukuken yok hükmündedir. Kaldı ki gazeteci sorumluluğu da, halkın haber alma hakkına sahip çıkmayı gerektirir.

Tüm basın-yayın kuruluşlarını iktidarın bu sansür uygulamasına direnmeye, halkın haber alma hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

TGS: Basın kuruluşlarının yanındayız

“Yayın yasağı, yolsuzlukların halktan gizlenmesine dönük bir girişimdir. Siyasi iktidar 17 Aralık’tan beri yolsuzluk dosyalarının üstünü kapatmaya çalışıyor, bu yayın yasağı da bunun son örneği.

Son günlerde yolsuzlukları haber yapan meslektaşlarımız hakkında da davalar açılıyor. Halkın parasını çalanlar değil gazeteciler cezalandırılmak isteniyor.

Siyasi iktidarı yayın yasağını kaldırmaya, her türlü sonucu şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklamaya çağırıyoruz.

Halkın doğru haber alması için yayın yasağını tanımayan basın kuruluşlarının yanında olacağımızı da duyuruyoruz.”

TGC: Yayın yasağı sansürdür

“Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nin  vermiş olduğu yayın yasağı basın özgürlüğünü zedelemiştir. Basının görevi kamu yararını ilgilendiren bütün konularda bilgi ve fikirleri topluma aktarmaktır. Demokratik rejimlerde basın hürdür ve sansür edilemez.

Kamuoyundan haber gizleme talebinin halkın temsilcilerinden oluşan TBMM’nin başkanlığından gelmesi de üzücüdür. Demokrasilerde her türlü siyasi tartışmanın halk ile paylaşılması esastır.

Yayın yasakları ile olayların kamuoyuna aktarılmasının engellenmesi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na da aykırıdır. Bilgi edinme yurttaşlara tanınmış bir haktır. Habere ulaşmak, haberi yorumlamak ve haberi serbestçe yayınlamak da basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilir. Yayın yasakları bu hakkı zedelemektedir.”

Basın Konseyi: Mahkemenin böyle bir yetkisi yok

“Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin böyle bir karar verme yetkisi yoktur.

Kaldı ki, ‘masumiyet karinesi veya soruşturmanın gizliliği ihlal edilmektedir’ gerekçesiyle, geleceğe dönük olarak genel bir yayın yasağı getirilmesi şeklindeki bir karar verilemez.

Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği şekilde bir yayın yasağı kararı, Anayasa’yla ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası antlaşmalarla bağdaşmadığı gibi, demokratik toplumların vazgeçilmez öğesi olan halkın haber alma hakkını da ortadan kaldırmaktadır."

Basın Enstitüsü Derneği: Kınıyoruz

“Dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yayın yasağı getirilmesini, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde benzeri olmayan bir sansür olarak değerlendiriyoruz.

Milletvekilleri hakkındaki yolsuzluk iddiaları yine milletvekilleri tarafından soruşturulurken, milletin haber alma hakkının askıya alınması kabul edilemez.

Hukuka aykırı bu durumun acilen hukuk tarafından ortadan kaldırılmasını diliyor, ifade özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına karşı yapılan her tür ihlal girişimini kınıyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER