Dershane düzenlemesi kabul edildi

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, AKP'li Naci Bostancı Başkanlığı’nda, “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını” kabul etti.

Dershane düzenlemesi kabul edildi
TBMM Milli Eğitim Komisyonu, AKP'li Naci Bostancı Başkanlığı’nda, “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını” kabul etti.

Komisyonda kabul edilen maddelere göre; yurtdışında eğitim alacak öğrencilerin seçimi ile lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına gönderilecek öğrencilerin seçimi sınavla yapılacak. 

Yurtdışına eğitim amacıyla gönderilecek öğrencilere, yurt dışında yaşayan vatandaşların eğitim ihtiyaçlarına ve yükseköğretime ilişkin Bakanlığa verilen görevleri yürütmek üzere, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü kurulacak. Aday öğretmenlikten öğretmenliğe geçişte sınav yapılacak. 

Öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezaları; uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, kademe ilerlemesinin durdurulması ve meslekten çıkarma cezaları şeklinde uygulanacak. Dershanelerde çalışan öğretmenler bakanlıkta istihdam edilebilecek.

AKP'li milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesiyle; dershanelerin dönüşüm süreleri, tasarıdaki mevcut halinden bir yıl daha uzatıldı. 
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte; faal olan dershaneler ile gerekli dönüşümü tamamlayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetleri 1 Eylül 2015’e kadar devam edecek. Bakanlık bu tarihe kadar başvuranları, belirlenecek esaslara göre; uygun görülmesi halinde öğretim kurumlarına dönüşüm programına alacak. 

Değişiklik önergesiyle; Özel dershanelere ve öğrenci etüt merkezlerine gerekli dönüşümü yapabilmeleri için 2017/2018 eğitim öğretim yılı bitimine kadar tanınan süre 1 yıl uzatıldı. Tasarının, dershane ve öğrenci etüt merkezlerinin, özel okullara, geçici olarak açık öğretim yapan liselere dönüşebilmeleri için 2017/2018 eğitim öğretim yılı bitimine kadar tanınan süre verilen önerge ile 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar uzatıldı. 

Emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı almayan, dershane ile öğrenci etüt merkezlerinde çalışan öğretmenlerin, KPSS'ye girmeden, gerekli şartları taşımaları halinde, sözlü sınavda başarılı olmak şartıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanmasını öngören madde üzerinde de önerge verildi. Fen edebiyat mezunu usta öğreticilerin de düzenlemeden yararlanması amacıyla verilen önergeyle "öğretmen" ibaresi, "eğitim personeli" şeklinde değiştiriliyor. 

Bir başka değişiklik önergesiyle; bakanlıkta istihdam edilenlerin, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep etmemesi de hükme bağlandı. Eğitim ve öğretim desteğinin, "özel okullarda boş kalan öğrenci kapasitesi için" verileceğine dair ibare, "kontenjanı dolduramayan okullar için avantaj sağlayacağı" gerekçesiyle çıkarıldı. Böylece, yardımın boş kontenjanlar için değil belli sayı ve kriterleri taşıyan kayıtlı öğrencilere getirilmesi sağlanıyor.

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 22:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER