Hakkari'de 'Kültür Var' sergisi

Hakkari Üniversitesi Doğa ve Fotoğrafçılık Topluluğu tarafından "Hakkari'de Kültür Var" sergisi düzenledi.

Hakkari'de 'Kültür Var' sergisi

Fotoğraf eğitmeni Metin Akmaz ve arkadaşları Hakkari Üniversitesi Zeynel Bey Yerleşkesinde yöresel kıyafetleri ile Hakkari yöresel kültür ve sanatını tanıtmak amacıyla Hakkari'de Kültür Var Sergisi açtı.

Hakkari eski kültürünü yansıtan malzemeler, çekilen insan ve doğa fotoğrafları, yağlı boya resimleri ve değişik tabloların yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü. Fotoğraf eğitmeni Metin Akmaz, Cep telefonla sanata başlayarak bireysel olarak  sanatı millete  kazandıracağız inşallah dedi.  

Akmaz, ”Baba ve annelerimiz ah eski zamanlar! diye başlar bizse ne var ki eski zamanlar da bu özlem niye yaşıyor ki? Zaman geçtikçe bu özlemin nedenini, cep telefonla sanata başlayarak il ve ilçeleri gezerek büyüklerimiz ve çocukları saygı ve sevgiyle onları dinleyerek Anne ve babamızın ne kadar da haklı olduklarını anlarız. Eskiden para, telefon, lüks araba, elektronik  aletlerde yararlandığımız bir çok alet yoktu ama insanlık, gülümseyen yüzler, eski oyunlar, eski dengbejler, çamurlu lastik ayakkabı ve eski elbise içinde mutlu  çocuklar vardı.

Evde elektrik, internet kesintisi olursa hayat durmuş gibi isyan çıkarırız. Halbuki o eskiden yanan gaz lambasının okulda öğretmenlerimizin bize verdiği  ödevleri  kısık ışığın altında sohbetleri dinleyerek mutluluğunu düşünemiyoruz.  Eski anılarımızı geri getirmek için çabalamıyoruz. eskide büyüklerimiz bizi sırt  heybesinin  içinde sırtında taşıyarak tarla da yaylalarda, çobanlık yaparak sırtında indirmezdi giydiği lastik ayakkabı ayağını inciterek yük ağırlığı yorulduğu hissettirmeden derelerde akan saf temiz suyu  lastik  ayakkabının içinde su içerek yorgunluğu giderirdi. Akşamları 15, 20 kişilik bir aile tek bir odada çocuklarına gaz lambasının kısık ışığında masal (çirok) dengbej parçaları söylerken mutlu ediyordu bizler şimdi tüm zamanını telefon, okey, televizyonla vakit geçiren çocuklar alıyor. gaz lambasının ışığında sizleri mutlu edecek bireyleri unutmayınız. Hakkari kültürü turizme  kazandırmak için elimde bir kuruş bile varsa harcamaya hazırım bu kültürü çocukların geleceği için emek veriyorum sanat sizinle güzelleşir” dedi.

Serginin sonundan Hakkari Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Mehmet Sait Taylan, Fotoğraf eğitmeni Metin Akmaz ve ekibine teşekkür plaketi takdim etti. Sergiyi kamu kurum amirleri, Hakkari Üniversitesi Akademi ve idari personel ile öğrenciler ziyaret etti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER