Kürtçe okullar bugün açılıyor

Türkiye’de yeni eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Kürt öğrenciler bugün ırkçı eğitim sistemini protesto etmek için bir hafta boyunca okullara gitmeyecek.

Kürtçe okullar bugün açılıyor
Türkiye’de yeni eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Kürt öğrenciler bugün ırkçı eğitim sistemini protesto etmek için bir hafta boyunca okullara gitmeyecek. Bir hafta boyunca devam edecek boykot eyleminin yanı sıra anadilde eğitim sorununa dikkat çekmek için çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

Türkiye’de yeni eğitim öğretim yılına Kürt öğrencilerin boykotuyla giriyor. Cumhuriyet tarihi kadar eski ırkçı eğitim sistemi de yeni eğitim öğretim yılında Kürtlere AKP hükümeti tarafından dayatılmaya devam ediliyor. Buna karşı harekete geçen Kürt öğrenci inisiyatifleri tüm Kürdistan ve Türkiye’de bir hafta boyunca okula gitmeyecek. Kürt öğrenciler boykotun yanı sıra anadilde eğitim konusunu gündeme taşıyacak eylem, etkinlik ve konferanslara da imza atacak.


Ancak bu hafta Kürdistan’daki anadilde eğitimi konusunda bütün gözler okullardaki boykotlarda değil Cizre, Amed ve Gever’de açılacak ve anadilde eğitim verecek olan okullarda olacak. Bu üç merkezde açılacak ve pilot okulların adım adım Kürdistan genelinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Kurdî-Der, TZP Kurdî, Eğitim Sen öncülüğünde kurulan Amed’de Ferzad Kemangar, Cizîr’de Bêrîvan ve Gever’de Dayîka Uveyş okulları kitlesel katılımla anadile “merhaba” diyecek. Her üç okulu da yasadışı ilan eden AKP’nin yasaklarına rağmen okullar eğitim faaliyetine başlayacak.

Amed’in Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu’ bugün saat 11’de yapılacak kitlesel açılışla eğitime başlayacak.

Amed, Cizîr ve Gever’deki bu okullarda, ilkokul düzeyindeki bir çocuğun alması gereken tüm dersler programa konulurken, kitaplar ise Kürtçe basıldı. İlkokulun 5 yıl süreceği okullarda ortaokul 3, Lise eğitim süresi ise 4 yıl olarak belirlendi. Kürtçe okullarda eğitim, ilk etapta öğrencilerin konuştuğu Kurmanci ve Dimilkî lehçelerinde başlarken, ilerleyen süreçte Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra öğrencilerin taleplerine göre farklı dillerde de eğitim verebilecek. 5 sınıf öğretmeninin yanı sıra beden, müzik ve resim derslerini verecek öğretmenlerin de yer alacağı eğitim dönemi içerisinde alanlarında uzman olan bu öğretmenler tamamen gönüllülük temelinde ders verecek. Kayıt olan öğrencilerin üniformalarından kalemine kadar tüm ihtiyaçları ise öğrenci velileri ile halkın kendisi karşılayacak.

Cizre’de de kurulan Dibistana Seretayî a Bêrîvan-Berivan İlkokulu ve Gever’deki Dayîka Üveyş okulları da kitlesel törenlerle acıkacak.

İLKOKULDAN ÜNİVERSİTEYE KADAR BOYKOT

Kurdî-Der Başkanı Sabahattin Gültekin boykot eylemi ve okulların açılması konusunda bir açıklama yaparak “90 yıldır asimilasyon politikaları uyguladınız olmadı ve bugün buradayız. Onun için biz kendi halkımıza diyoruz ki pazartesi gününden itibaren beş gün devletin eğitim kurumlarını ilkokuldan üniversiteye kadar boykot ediyoruz” dedi.

ESP DE DESTEK VERDİ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) anadilde eğitimin sağlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit, bilimsel, demokratik bir eğitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykotunu desteklediklerini açıkladı. Yazılı açıklama yapan ESP, “Kürt halkının ve Alevilerin, ulusal, toplumsal ve bireysel hakkı olarak anadilde eğitimin sağlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eşit, bilimsel, demokratik bir eğitim sistemi talebiyle yapılacak okulları boykot eylemini destekliyoruz.” denildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2014, 16:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER