Yargı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki 1709 atamayı iptal etti

Türk Eğitim Sen'in 2014'te Milli Eğitim Bakanlığı'nda yazılı değil sözlü sınavla atanan 1709 şube müdürüyle ilgili başlattığı hukuk mücadelesi sonuç verdi. Ankara 6. İdare Mahkemesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın atamalarını usulsüz bularak iptal etti.

Yargı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki 1709 atamayı iptal etti

Milli Eğitim Bakanlığı 12 Ekim 2013'te bir yönetmelik değişikliği yaptı ve 16 Nisan 2014'te 1709 kişiyi yazılı değil sözlü sınavı dikkate alarak şube müdürü olarak atandı. Torpil atamaları diye değerlendiren işlemle ilgili Türk Eğitim Sen hukuk mücadelesi başlattı.  

Söz konusu atamaları önce Ankara 7. İdare Mahkemesi ardından Danıştay 2. Daires iptal etti ancak Milli Eğitim Bakanlığı yargı kararlarına uymadı. Haksız şekilde koltuklarında oturan müdürlerle ilgili mahkeme kararlarının uygulanmaması üzerine Türk Eğitim Sen bir kez daha yargıya başvurdu. Ankara 6. İdare Mahkemesi bu başvurunun sonucunda  1709 şube müdürü atamasının yürütmesini durdurdu.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı kararla ilgili şöyle konuştu: "Sendikamız yıllardır 1709 şube müdürü ataması ile ilgili yoğun bir mücadele sürdürmektedir. Yazılı puanı es geçerek sadece sözlü sınav puanı dikkate alınarak yapılan atamalar hak gaspıdır, hukuka aykırıdır, etik değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın kul hakkı yiyen tavrının yanı sıra mahkeme kararlarını ısrarla uygulamayan tavrı da ‘güvenirliliğine’ gölge düşürmektedir. Emek ve alın teri dökerek yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen sadece ‘birilerinin adamı’ ya da ‘yandaşı’, ‘candaşı’ olmadığı için şube müdürü yapılmayanların vebali bu ahlak dışı uygulamayı yapanların üzerindedir. Bu noktada MEB’den beklentimiz, inadından vazgeçmesi, yargı kararı uyarınca 1709 şube müdürünün atamasını iptal etmesi ve yargı kararları doğrultusunda yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak sureti ile yeniden değerlendirme yapmasıdır. Gelinen noktada MEB yargı kararı uyarınca, 2014 yılında yapılan 1709 şube müdürünün atamasını iptal etmek ve yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak sureti ile yeniden değerlendirme yapmak zorundadır. Yargı kararı uygulanmadığı takdirde Türk Eğitim-Sen olarak her türlü yasal başvuruda bulunulacaktır. Eğitim çalışanları bilmelidir ki; Türk Eğitim-Sen olarak tek bir kişinin hakkının yenmesine dahi tahammülümüz yoktur."  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER