Zozani Hakkari Üniversitesi'ni Bakan Avcı'ya sordu

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Hakkari Üniversitesi’ndeki yapısal ve yönetimsel sorunları sordu.

Zozani Hakkari Üniversitesi'ni Bakan Avcı'ya sordu
Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya Hakkari Üniversitesi’ndeki yapısal ve yönetimsel sorunları sordu.
BDP Hakkari Milletvekili verdiği soru önergesinde, üniversitelerin misyonları gereği kuruldukları yerlerin sosyal yapısını, kültürel değerlerini, ekonomik düzenini büyük oranda değiştirdiği gibi, kimi yerlerde gelişmişliğin öncüsü konumunda bulunduğunu belirtti.

Üniversiteler sahip oldukları misyon gereği kuruldukları yerlerin sosyal yapısını, kültürel değerlerini, ekonomik düzenini büyük oranda değiştirdiği gibi kimi yerlerde gelişmişliğin öncüsü konumunda bulunmaktadır. Üniversitelerin sahip oldukları bu misyondan ötürü, 2008 yılında kuruluşuna karar verilen Hakkâri Üniversitesi, Hakkâri halkında büyük bir beklenti oluşturmuştu. Ancak kuruluşundan bugüne kadar yaşadığı yapısal ve yönetimsel sorunlardan dolayı bu beklentileri karşılamaktan çok uzak kalmıştır.

Bir bütün olarak üniversiteler siyasal iktidarların ya da siyasi kurumlar dışındaki örgütlerin kendi sistemlerini yaratma ve biçimlendirme girişimi, Hakkâri Üniversitesi’nde de en etkili şekilde yapılmaya çalışılmaktadır. Bu sebeple Üniversite’nin yönetim anlayışı-yapısı ve öğretim sürecinin meşruiyeti Hakkâri halkı tarafından sorgulama konusu olmuştur.

Hakkâri Üniversitesi kuruluş amacı olan bilim üretme, toplum yapısını olumlu yönde etkileme, toplumun sosyal ve kültürel dokusuna sahip çıkma ve geliştirmeye dönük projeler oluşturarak şehre katkı sunmak yerine; sürekli yolsuzluk, adam kayırma, kadrolaşma, tasfiye ve fuhuş iddiaları ile gündeme gelmektedir. Özellikle son rektörlük seçim sürecinde farklı durumların yaşandığı, seçildikten sonra kimi kadroları tasfiye ederek, kendine yakın insanları il dışından getirerek yeni bir yapılanmaya gidildiği iddiaları güçlü bir şeklide dile getirilmektedir.

Hakkâri Üniversitesi’nin tartışmalı ve sorunlu yönetim anlayışının haricinde, en büyük sorunu, kampüsün yapımına ilişkin çalışmaların oldukça yavaş bir şekilde devam etmesi sorunudur. Kampüs alanın olmaması, kimi bölümlerin il dışında olması, Yüksekova ilçemizde, Üniversiteye bir kampüs alanına yetecek kadar büyük bir arsanın tahsil edilmiş olmasına rağmen meslek yüksekokulunun, tabeladan ibaret olması Türkiye’de bir ilk olma özeliğini taşımaktadır. 

Zozani'nin soru önergesinde şunlar yer aldı:


1- Hakkâri Üniversitesi’nin yıllara göre bütçe rakamları ne kadardır? Altı yıldır ne kadar ödenek verildi? Bu ödenekler hangi amaçlar için verildi? Bu ödenekler nerelerde kullanıldı?

2- Türkiye’de tek kampüsü olmayan üniversite olan Hakkâri Üniversitesi’ne, kampüs alanınınyapılması için bugüne değin ne kadar ödenek gönderilmiştir? Ödenek ayrılmasına rağmen kampüs alanının yapımı neden bitirilememektedir?

3- Yüksekova ilçemizde, meslek yüksekokul kampüsünün yapılması için tahsis edilen arsa üzerinde üç yıla yakın bir zaman içinde neden hala bir çalışma başlatılmamıştır? Üniversite yönetimi tarafından “proje yapım aşamasındayız, zemin etüt çalışması yapılıyor” tarzı gerekçeler ne zamana kadar devam edecek?

4- Hakkâri’de kurulduğundan beri sadece çeşitli paneller ve bir takım organizasyonlar dışında, bilimsel ve akademik çalışmalar konusunda varlığını hissettirmeyen üniversitenin, bilimsel çalışmalar yapmak yerine sürekli bir yapılanma içinde olmasından Bakanlığınız haberdar mıdır? Üniversitenin yapısal ve yönetimsel sorunları denetlenmekte midir?

5- Bu yapılanma çerçevesinde mevcut yönetimin başa gelmesinden sonra kaç öğretim görevlisi ve personelin üniversiteyle ilişkisi kesilmiştir? İlişkilerin kesilmesinin gerekçeleri nelerdir? Bunların yerine getirilen görevlilerin mevcut Rektör ile ilişkisi nedir? Özellikle yönetim kurulunda bulunanların Rektör ile ilişkileri nedir?

6- Kentin dokusuna uyumlu özgün akademik birimler oluşturulmak gibi bir hedefiniz var mıdır?

7- Hakkâri Üniversitesi bünyesinde kurulan Kürt Dili ve Edebiyat bölümünde okuyan öğrenci sayısı ne kadardır? Bu bölümde görevli kaç akademik personel bulunmaktadır? Üniversite bünyesinde Kürtçe Öğretmenliği Bölümü gibi yeni bölümlerin açılması düşünülüyor mudur?

8- Üniversitenin isminin değiştirilmesi gündeminizde midir? EhmedêXanî isminin verilmesi için Meclis Başkanlığı’na verdiğimiz kanun teklifininihtisas komisyonun gündemine alınması hususunda, Bakanlık olarak yaklaşımınız nedir? İsim değişikliğinin yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2014, 09:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER