Abdullah Koç: Yüksek elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Koç, fatura bedellerini dağıtım şirketlerinin değil, devletin belirlediğini söyleyerek yüksek vergilere işaret etti.

Abdullah Koç: Yüksek elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren uygulanan yüzde 15 zammın etkileri son faturalara yansıdı. Temmuz ayı elektrik bedeli olarak evlere ve iş yerlerine gönderilen faturaların yüksekliği dikkat çekti.

Akdeniz bölgesinin elektriğini dağıtan CK Enerji, yapılan itirazlara aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının arttığı ve tarifelerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği yönünde yanıt veriyor. Enerji uzmanları da geçen yılın temmuz ayında 57 kuruş olan birim fiyatının bu yıl 74 kuruşa çıkarıldığını ve elektrik faturalarına yapılan ödemelerin yüzde 40-45’inin devlete vergi olarak gittiğini belirtti.

'YÜZDE 40-45’İ VERGİYE GİDİYOR'

Elektrik fiyatlarına her tarife döneminde 4 defa zam yapıldığını belirten Enerji Verimliliği Derneği (EVD) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Koç, “2019 ve 2021 yılları arasında ciddi artışlar var. EPDK dağıtım bedelini artırarak dağıtım şirketlerini mutlu ediyor. Mesken için ‘birim fiyatı’ denilen en çıplak dağıtım bedeli 74 kuruş. Buna Elektrik Enerjisi Fonu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi (BTV) ekleniyor. Devlet ayrıca elektrik fatura bedelinin tamamından KDV de alıyor. Ödenen faturanın yüzde 40-45’i vergi” diye konuştu.  

‘YÜKSEK FATURA DEVLET KAYNAKLI’

Yüksek faturaların dağıtım şirketlerinden kaynaklanmadığını, tarifenin EPDK tarafından belirlendiğini dile getiren Koç, “Cevap aranması gereken soru şu: Devlet elektrik birim fiyatına zam yaparken neden Enerji Fonu, TRT payı, BTV de aldığını hesaba katmıyor? Fatura bedelinin yüzde 7-8’i bu vergilere gidiyor. En son zam 1 Temmuz’da yapıldı. Yeni bir zam daha geldiğinde faturalar daha da el yakacak” ifadelerini kullandı. Koç şunları söyledi: “Elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz. Ekim ayında birim fiyatı 1 lirayı aşabilir. Çünkü şu an kuraklık var ve barajlarda su seviyesi düşük. Elektriğin yüzde 42’si doğalgazdan üretiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Eğer yağışlar başlar ve barajlar rahatlarsa elektrik maliyeti düşer. Ne kadar yenilenebilir enerjimiz olursa, doğalgazdan üretim de o kadar azalır.”

Abdullah Koç

‘HERKES KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETSİN’

Vatandaşın el yakan elektrik faturalarından nasıl kurtulacağı konusunda da görüşünü açıklayan Koç, şu önerilerde bulundu: “Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermemiz lazım. Özellikle güneş santralleri önemli. Güneş santrallerinin daha küçük kullanıcıya kadar yaygınlaştırılması çözüm olacaktır. Çatıya, bahçeye kurulacak güneş santralleriyle herkes kendi elektriğini üretmediği sürece faturalar el yakmaya devam edecektir.” (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER