Asgari ücret için ilk toplantı 6 Aralık'ta

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 6 Aralık'ta toplanacak.

Asgari ücret için ilk toplantı 6 Aralık'ta
Yaklaşık 6 milyon 500 bin çalışanı ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi için yapılacak ilk toplantının tarihi 6 Aralık. 5 işçi, 5 işveren ve 5 hükümet temsilcisinden oluşan toplam 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2017 yılı için geçerli olacak asgari ücret turarını belirlemek üzere ilk pazarlığı yapacak. Komisyonda işçi temsilciliğini yetkili sendika Türk İş, işveren temsilciliğini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu üstleniyor. Geçtiğimiz yıl seçimlerde AKP'nin "asgari ücretin 1300 lira olacak" vaadi nedeniyle çok uzamayan pazarlıklar bu yıl daha uzun sürecek gibi görünüyor.


Türk İş 2017 asgari ücret tutarı olarak Türkiye İstatistik Kurumu'nun geçtiğimiz yıl için belirlediği net yaşam maliyeti olan 1600 lirayı önerecek. Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada "TÜİK'in geçen yıl açıkladığı asgari geçim maliyeti net 1600 TL idi. Bu yılın rakamını açıklamanızı beklemeden şunu diyoruz. Geçen yıl açıkladığınız rakamı bu yıl bize asgari ücret olarak önerin, biz de bunun altına imzamızı atalım." dedi.

Mevcut asgari ücret Asgari Geçim İndirimi olan 123.53 TL eklenmiş olarak 1300 lira. Artan döviz fiyatları ve enflasyon ile açlık sınırı her ay yükseliyor. DİSK Başkanı Kani Beko bu verileri göz önünde bulundurarak yaptığı açıklamada, "Bir işçinin geçimi için gerekli miktarın aradan geçen bir yıl içinde en az yüzde 10 oranında arttığı kabul edilmelidir. Bu durumda 2016 kasım ayında bu miktar 1750 TL civarında olacaktır. 2017 için ise döviz kurlarındaki sıçrama nedeniyle enflasyonun da artacağını söylemek kehanet olmayacaktır. Dolayısıyla 2016 kasım ayında 1750 TL civarında olan tek bir işçinin asgari yaşam maliyeti 2017’de 2 bin TL’yi rahatlıkla bulacaktır. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğinde yer alan esaslar işçinin insanca yaşamasına yetmemekle birlikte, bu yönetmelikteki ilkelere uyulması durumunda dahi 2017 yılı asgari ücretinin en az 2 bin TL net olması gerekir. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi uygulamasının ücretleri aşındıracağı dikkate alındığında ‘2 bin TL net asgari ücret’,  gerçekten asgari bir taleptir." dedi. 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2016, 19:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER