Asgari Ücrete Kim Ne Dedi?

Asgari ücretin 2020 için yüzde 15’lik zamla 2324 TL olarak açıklanmasına kim ne tepki gösterdi…

Asgari Ücrete Kim Ne Dedi?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla yapılan son toplantının ardından 2020'de uygulanacak olan asgari ücreti 2324 TL olarak açıklamasının ardından #asgariuecret etiketi kısa sürede Twitter gündeminde ilk sıraya yükseldi.


Peki, asgari ücrete yapılan yüzde 15’lik zamma kim ne diyor?

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Genel Başkanı): Saray'da yaşayanlar, Katarlıların ve yandaşın rantını düşündüğü kadar asgari ücretlinin geçim sıkıntısını düşünmüyor, açlık ve sefalete mahkûm ediyor… Ne diyorduk, 'Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor'.

Sezai Temelli (HDP Eş Genel Başkanı): Asgari ücret emek sömürüsünün ve yoksulluğun ulaştığı düzeyi açıklıyor. Bu iktidarın açıkladığı son asgari ücret olsun... Emek sömürüsüne, doğa talanına ve savaş politikalarına son vermek, kayyum rejimini sonlandırmak için adalet ve demokrasi mücadelesini yükselteceğiz!

Arzu Çerkezoğlu (DİSK Genel Başkanı): Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile bir kez daha insan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlenmiştir. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyarak işçinin ailesinin hesaba katılması zorunluluğu bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenmiştir. Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık "artış", işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. İşveren ve hükümet ortaklığı ile milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır.  Asgari ücretin grev hakkını da içeren gerçek bir toplu pazarlık ile belirlenmesi için mücadeleye devam! Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almamayı çok görmüştür! "İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet" talebiyle için bir aydır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır. 

Veli Ağbaba (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Devleti adeta akraba cumhuriyetine dönüştürenler, bir baharata 118 bin TL verenler, şatafata ve lükse doymayanlar, yine emekçinin sofrasına el uzattılar. Milyonlarca emekçiyle dalga geçer gibi, “Çalışanlarımızın emeği korunmuştur” diyorlar. Yapılan %15’lik zamla çalışanlar emeği korunmamış aksine çalınmıştır. Açlık sınırı 2 Bin 578 lira olduğu bir ülkede 2 Bin 324 liralık asgari ücret kabul edilemez. 2 bin 324 lira olarak açıklanan ücret, asgari geçim değil, asgari sefalet ücretidir. Tüm sendikaların karşı çıktığı bu sefalet ücretini “işçiye jest” olarak lanse etmek ise 81 milyonun aklıyla alay etmektir. Yapılan işçiye sadaka verip açlığa  mahkum etmektir. Asgari ücrette Avrupa’daki en kötü 4. Ülke olmaya devam ediyoruz.

Garo Paylan (HDP Diyarbakır Milletvekili): Saray, 2020 yılında asgari ücretin 2.324 TL olmasına karar verdi. Sarayın 2020 yılında bir dakikalık maliyeti 6.000 TL olacak. Yani 2020 yılında Saray, her dakika üç asgari ücretlinin maaşını yiyecek. Bu kararı veren şahsın partisinin adında Adalet geçiyor.

Cem Toker (LDP eski Genel Başkanı): Yine topa tutulacağız ama, 2x2=4 kadar net bir kuralı söyleyeyim. İşsizlik rekor düzeydeyken, asgari ücrete aşırı zam işsizliği daha da arttırır. Az sayıda insan daha çok kazanırken, çok sayıda insan hiç para kazanamaz Doğrusu yanlışı yoktur. Vicdani tercih meselesidir.

Gamze Taşçıer (CHP Ankara Milletvekili): Asgari ücret 2 bin 324 lira oldu. Recep Tayyip Erdoğan jest yapacağım demişti. Demek ki çalışanlara reva görülen bu sefalet ücretine jest(!) dahil... E tabi kanala para lazım, müteahhitleri daha da zengin etmek lazım, emekçiler açlığa devam!

Serpil Kemalbay (HDP İzmir Milletvekili): Asgari ücret ortalama ücret oldu ve onunla da kalmıyor. Engellilerden, emekli aylıklarına, işsizlik ödeneğine pek çok alanı, milyonlarca yurttaşı etkiliyor. Belirlenen asgari ücret sömürüyü daha da katmerlendirecek, sefaleti büyütecek.

Erdal Aksünger (CHP Parti Meclisi Üyesi): Yazıklar olsun, ayıptır ayıp! AKP'nin zengin ettikleri servet içinde yaşarken, emekçileri açlığa ve sefalete mahkum ettiniz!

Atilla Taş (Şarkıcı): 2324 tl. Yahu, en asgarisinden yaşasa bile yeter mi emekçiye bu para? Bu ücreti belirleyenleri bu ücretle bir ay geçinmeye davet ediyorum. Eğer, oluyorsa, ses etmeyeceğim bir daha söz! / Bianet

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2019, 12:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER