Elektrikte yüzde 25 zam daha yolda

Elektriğe peş peşe gelen zamları analiz eden ekonomist İbrahim Kahveci, BOTAŞ'ın doğalgaz termik santrallerine yaptığı gaz satış fiyatının yüzde 100 arttığına işaret ederek, "Elektrik için bir yüzde 25’lik zam oranı daha cepte beklemektedir" dedi.

Elektrikte yüzde 25 zam daha yolda
 Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına son bir yılda 10 kez zam yapılırken, sadece iki kez indirime gidildi. Elektrik fiyatları son olarak 30 Eylül’de 15 zam daha zamlandı. Karar yazarı ekonomist İbrahim Kahveci ‘Yeni elektrik zammı ne zaman?’ başlıklı yazısında, 2016 başından 24 Haziran 2018 seçimlerine kadar neredeyse hiç zam yapılmadığını, ancak tekrarlanan İstanbul seçimlerinden sonra zamların gelmeye başladığına dikkat çekti.

“Şubat 2018’den bu yana elektriğe yüzde 58,5 zam yapılıyor ama aynı dönemde BOTAŞ’ın doğalgaz termik santrallerine yaptığı gaz satış fiyatına tam yüzde 100 zam yapılmış” diyen Kahveci, “Doğalgaz-elektrik üretim maliyetlerinde bir dengelenme yoluna gidilmesi gerekiyorsa ve de doğalgaz satış fiyatlarında bir indirim veya zam yapılmaz ise elektrik için bir yüzde 25’lik zam oranı daha cepte beklemektedir” analizinde bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömürhan Soysal’ın, “Uygulanan bu politikayla ocak ayında yeni bir zam kaçınılmazdır” sözlerine atıf yapan Kahveci, “Rusya ve İran üzerinden garantili gaz alıyoruz. Yani almadığımız gazın parasını ödemek zorunda kalacağız. O nedenle konutların ve sanayinin gaz tüketimi bu garantileri doldurmaktan uzak” diye yazdı ve ekledi:

Bu yıl doğalgaz termik santrallerinin nerede ise yarısı çalışmadan boşta bekledi. Hala elektrik tüketimi azalmaya devam ediyor. Kriz özellikle sanayide elektrik tüketimini yüzde 6-9 oranında azaltmış durumda.

İşin sonu mu?

Dua edelim petrol fiyatlarına endeksli satın aldığımız doğalgaz fiyatları düşsün. Brent petrol yükselmesin. Hatta dolar/TL kuru da yükselmesin ki doğalgaz fiyatlarında indirim için yol gözleyelim. Aksi halde yeni yıla yeni elektrik zammı ile girebiliriz.”

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2019, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER