Elon Musk'tan 'Japonya' çıkışı: Er ya da geç varlığı sona erecek

ABD'li milyarder Elon Musk'ın Japonya'da düşük doğum oranlarına işaret ederek "Japonya'nın varlığı sona erecek" demesi sosyal medya kullanıcıları arasında tartışma konusu oldu.

Elon Musk'tan 'Japonya' çıkışı: Er ya da geç varlığı sona erecek

Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan ABD'li milyarder Elon Musk'ın Japonya'yla ilgili sosyal medya paylaşımı tartışma konusu oldu. Musk, Twitter hesabından “Eğer doğum oranının ölüm oranını geçmesini sağlamak için bir şeyler değişmezse, Japonya'nın varlığı er ya da geç sona erecek. Bu, dünya için büyük bir kayıp olur” ifadelerini kullandı.

Musk'ın bu tweeti, Japonya'da sosyal medya kullanıcıları arasında geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, Musk'ı eleştirirken, bazıları Japonya hükümetinin yaşlanan nüfusa çözüm bulmak için yeterince çaba sarf etmediğini söyledi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise kadınların doğum sonrası iş hayatına dönüşünün kolaylaştırılması ve çocuk bakım merkezi sayısının artması halinde, doğum oranının istenilen seviyelere gelebileceğini savundu.

HÜKÜMETİN KAPSAMLI ADIMLAR ATMADIĞI BELİRTİLİYOR 

SROFF ismindeki bir Twitter kullanıcısı, “Doğum oranının düştüğünü sürekli söylüyorlar. Fakat hükümet, bu durumu çözmek için kapsamlı adımlar atmıyorsa, biz ne diyebiliriz? Dedikleri ve yaptıkları her şey birbiri ile çelişiyor” şeklinde yazdı. SROFF, “Bu ortamda kim şöyle diyecek? 'Evet, hadi çocuk yapalım.' Japonya için üzülüyorum” dedi.

Amerikan Gelişimi Merkezi'nden (“Center for American Progress”) uzman araştırmacı Tobia Harris ise Musk'ın attığı tweeti eleştirerek, “Bunu Twitter'da paylaşmanın manası ne?” dedi. Harris, “Japonya'nın demografik geleceği ile ilgili endişeler 'Japonya'nın varlığı er ya da geç sona erecek' değil; ondan ziyade çok önemli toplumsal dislokasyonlar ile ilgili” şeklinde yazdı.

NÜFUS 125 MİLYONA GERİLEDİ 

Başka sosyal medya kullanıcıları, durumun sadece Japonya için değil, birçok gelişmiş ülke için sorun teşkil ettiğini söyledi.

Japonya'da düşük doğum oranı nedeniyle 2008'den bu yana azalan nüfus geçen yıl itibariyle 125 milyona geriledi. Çalışma çağındaki nüfus da yaşlanma nedeniyle daha hızlı küçülüyor. Araştırmalar, Japonya'nın önümüzdeki yirmi yıl içinde yerel işgücünün yüzde 10'undan fazlasını kaybedeceğini varsayıyor. İşgücü sıkıntısı nedeniyle Tokyo yönetiminin önümüzdeki yıllarda göçmen sayısının artması için adımlar atacağı belirtiliyor. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER