EYT'den sonra yeni adım: 2000-2008 arası işe girenler için kademeli emeklilik geliyor

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, iktidarın 2000-2008 arasında sigortalı olarak ilk kez işe girenlere kademeli emeklilik hakkı tanıyan bir çalışma başlattığı bilgisini paylaştı.

EYT'den sonra yeni adım: 2000-2008 arası işe girenler için kademeli emeklilik geliyor

Seçimler yaklaşırken kesenin ağzını açan iktidar EYT düzenlemesini Meclis'e getirmeye hazırlanıyor. Ancak bir gün ile EYT’yi kaçıran ya da ilk işe giriş tarihi 2000 sonrası olanlar da kendilerinin haksızlığa uğradığını belirterek sosyal medyada örgütleniyor. Habertürk yazarı Bülent Aydemir, bu durumu AK Partili yetkililerle konuştuğunu ve bu durumdaki kişilere kademeli emeklilik öngören bir düzenleme için çalışma başlatıldığını aktardı.

Bülent Aydemir'in yazısından bir bölüm şöyle: 

EYT düzenlemesinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. SGK üzerinde büyük yük oluşturacak bu düzenlemeyle birlikte hayal kırıklığı yaşayan vatandaşlarımız da oldu. Bir gün ile EYT’yi kaçıran ya da ilk işe giriş tarihi 2000 sonrası olan vatandaşlar da kendileriyle ilgili düzenleme yapılmasını talep ediyor. Onların beklentisi EYT’liler gibi yaş şartı olmadan prim ve hizmet yılı şartını doldurmak koşulu ile emekli olmak değil. Kademeli emeklilik istiyorlar.

Bu konuyu araştırdım; yetkililere ve ilgililere sordum. Bu durumdaki vatandaşların haklı olduklarını ve bu konuda da bir ön çalışma başlattıklarını belirtiyorlar. EYT kapsamında olur mu ya da seçim öncesine yetişir mi bilemiyorum ama 2000 sonrası mağdurlarla ilgili bir kademeli emeklilik çalışması da başlatılmış. Özü itibariyle 2000-2008 arasında sigortalı olarak ilk kez işe girenlere kademeli emeklilik, daha açık ifadeyle emeklilik yaşını bir iki yıl geri getirecek bir çalışma bu... Buradan duyurmuş olayım… Daha EYT hayata geçmeden, bu da nereden çıktı? diyebilirsiniz. Bugün olmasa bile seçim sonrası kaçınılmaz şekilde gündeme geleceğini düşünüyorum. Çünkü genel seçimden 10 ay sonra bu kez belediye seçimleri var...

2000 sonrası SGK mağdurları diye bir grup var. Sosyal medyada örgütlenmişler. 100 bine yakın üyeleri var ve sayıları her geçen gün artıyor. Emeklilikte Adalet Platformu adını vermişler gruplarına; EYT gibi dernek olma yolunda ilerliyorlar. Savundukları şu: “Herkes için eşit şartlarda ister yaş, ister prim koşulu olsun, adil bir emeklilik sistemi bu ülkenin en öncelikli gündemidir.”

Başta Cumhurbaşkanlığı CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarda, “8 Eylül 1999 öncesi işe giriş tarihli çalışanlar ile 9 Eylül 1999 sonrası ilk işe giriş tarihli çalışanları arasında emeklilik şartlarında büyük haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, Anayasa’nın 10. maddesindeki adalet eşitliği çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak 8 Eylül 1999 öncesi SGK hakları neyse, 9 Eylül 1999 sonrası da aynı hakların her vatandaşa uygulanması gerekir. Bu eşitsizlik ve adaletsizliğin toplumdaki negatif etkisi milyonları etkilemiş; hak kayıpları ve mağduriyetler ortaya çıkmıştır. İsteğimiz; eşit ve adil bir SGK düzenlemesidir. Toplumun her kesimini mutlu edecek bir sonuç bekliyoruz” diyorlar.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER