Kamu işçileri için toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı

Kamuda toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. En düşük işçi maaşı, 500 lira iyileştirme ve zamla birlikte brüt 4 bin 566 lira oldu.

Kamu işçileri için toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı

Türk-İş ve Hak-İş'in ortak hareket etme kararı alarak, 31 Mayıs'ta hükümetle masaya oturduğu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar el sıkıştı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin saat 15.00'de Türk-İş'te açıklama yaparak, zam oranını açıkladı.

Bilgin "En düşük maaş alan kamu işçisine 500 TL düzeltme yapıldı. Kamudaki işçilerin taban ücreti 4 bin 100 liraya yükseltildi. Ücretlere 2021-2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapıldı" dedi.

BİLGİN: ÇALIŞANLARI TATMİN EDECEK BİR ANLAŞMA

Üzerinde anlaşmaya varılan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ilişkin açıklama yapan Çalışma Bakanı Bilgin özetle şunları söyledi:

"Yaklaşık 700 bin civarında toplu sözleşme sürecindeyiz, bu sürecin sonuna geldiğimiz için mutluyum. Toplu sözleşme imzasını bugün buraya onun için geldik. DİSK'in kamu ile toplu iş sözleşmesi yok, o yüzden bugün burada değil. Ekonomide de sorunlar var. Her şeye rağmen Türkiye büyümeyi artıran bir ülke. Önemli olan refahın toplumla paylaşılması. Bu paylaşma süreçlerinin en önemli süreçleri toplu sözleşmelerdir. Bu toplu pazarlığın bugün geldiği aşamada ümit ediyorum çalışanlarımızı ve kamuoyunu tatmin edecek bir aşamaya geldiğimizi düşünüyorum.

TAŞERONDAN GELEN İŞÇİLERİN MAAŞINA 500 LİRA DÜZELTME

Taşerondan geçen işçilerin çoğunluğunun oluşturduğu çok düşük ücretli bir grup vardı 315 bin kişiydi. Bunların ücretlerine biz aylık 500 lira bir düzeltme yaptık. Seyyanen yapılan en yüksek zam olduğunun altını çizmek isterim. Bundan sonra da toplam işçilerimize yaptığımız pazarlık sonunda vardığımız artış oranında ayrıca bundan faydalanacaklar.

Kamu işçileri birinci 6 ayda için yüzde 12, sonraki 6'şar aylık dönemler için yüzde 5 olmak üzere ve enflasyon farkı da tabi yüzde 27'lik ortalama zam aldılar. Kamu aylık ücreti ortalama 5 bin 835 liraya ulaştı. Yüzde 34,62 oranında en düşük ücretli işçilerimiz bu TİS'ten istifade edecek, tüm işçilere yansıyan oran yüzde 27,10. Türk çalışma hayatında bir ilk olarak ilk defa toplam orana yaklaşık yüzde 3 oranında yansıyan bir hizmet zammı konusunda bir anlaşmaya vardık."

SENDİKALAR NE İSTİYORDU?

Türk-İş ve Hak-İş görüşme masasına, en düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesi ve 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talebiyle oturmuştu. / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER