Merkez Bankası: Likidite imkanı yarıya düşürüldü

Merkez Bankası, kurdaki artış sonrası açıklama yaptı: 10 Ağustos'tan itibaren piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitleri yarıya düşürüldü.

Merkez Bankası: Likidite imkanı yarıya düşürüldü

Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerini yarıya düşürdü.

TCMB’den yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

“Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürülmüştür. Güncellenmiş limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.”

FİİLİ OLARAK FAİZ ARTTI

Merkez Bankası bu adımıyla, ortalama fonlama maliyetini artırmış oldu. Bu adım ise TL’nin maliyetini artırarak, dolaylı yoldan faiz artırımına gidilmesi anlamına geliyor. Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından söz konusu düzenleme için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Merkez Bankası görünmeyen faizini artırdı (TCMB Ortalama Fonlama Maliyetine bakın politika faizine değil.) Bu artışı böyle dolaylı olarak yani faizi artırmamış gibi yapmayıp da politika faizi yoluyla yapsaydı çok daha net sonuç alabilirdi.

Kısa vadede ne yapılmalı? (1)Negatif reel faiz uygulaması terk edilmeli, bunu sağlamak için TCMB politika faizini artırmalı.(2)Bankalara uygulanan Aktif Rasyosu kaldırılmalı. (3)Devlet, fon yöneticisi gibi çalışmaktan vazgeçmeli. Uzun vade için de yapısal reformlara başlanmalı.”

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de, faiz konusuna dikkat çekerek, Twitter’dan şu paylaşımı yaptı:

“Politika faizimiz yüzde 8.25’ti ama biz parayı yüzde 7.5 ile veriyorduk. Şimdi bunu yüzde 8.25’e yaklaştırıyoruz’ açıklaması. Hala yan yollarda dolaşma çabası… “ 

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2020, 13:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER