Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2

Yılın ilk enflasyon raporunu sunan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 23,2 olarak açıkladı. Bir önceki raporda yıl sonu tahmini yüzde 11,8'di.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu sunumunda, ekonomik göstergelere ilişkin pembe bir tablo çizdi. Hizmet sektörü gelirlerinin salgın öncesi döneme ulaştığını belirten Kavcıoğlu, iktisadi faaliyetin son çeyrekte güçlü seyrettiğini söyledi. Anketlerin şirketlerin yatırım harcamalarını artıracağını gösterdiğini anlatan Merkez Bankası Başkanı, "Fiyat etkileri dışlandığında ihracatta artış eğilimi sürerken ithalat yatay seyretti. 2022'de cari fazla öngörüyoruz. Bu dış finansman ihtiyacını azaltacak" dedi.

Kavcıoğlu, kur korumalı mevduat hesabının duyurulduğu gün Merkez Bankası'nın 'tek kuruş döviz satmadığını' da öne sürdü.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 11.8'den yüzde 23.2'ye çıkardı. Yıl sonu gıda enflasyonu tahmini de yüzde 13.9'dan yüzde 24.2'ye yükseltildi.

SON RAPORDA ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 11,8'Dİ

Merkez Bankası’nın 28 Ekim 2021’de yayımladığı son Enflasyon Raporu’nda 2022 yıl sonunda enlasyonun yüzde 11,8 seviyesinde olacağı öngörülmüştü. Enflasyonun 2023 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 7 olmak üzere yüzde 4,6 ile yüzde 9,4 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmişti.

Kavcıoğlu'nun açıklaması özetle şöyle:

-Varyantlara ilişkin risklerin canlı kalması bazı ülkelerde büyümeyi olumsuz etkiledi. Türkiye'nin ana ticaret ortaklarında büyüme öngörüleri 2021 yılı için ekim dönemine göre daha çok yukarı yönlü güncellenirken 2022 için büyüme öngörüleri bir miktar aşağı yönlü güncellendi.

 - Türkiye'nin dış talep görünümü olumlu seyrini korumakta. Emtia fiyatları yüksek seyrini sürdürüyor. Enerji fiyatları gerilerken doğalgaz fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. Enerji dışı emtia fiyatları ekim rapor dönemine göre artışını sürdürdü. Küresel enflasyonda dikkat çeken artışlar gözleniyor.

- Salgının etkilerinin zayıflamasıyla ortadan kalkması beklenen arz ve tedarik sorunlarının henüz düzelme eğilimine girmediği ve enflasyonu artırıcı yönde etki etmeye devam ettiğini değerlendiriyoruz. Varlık alımları azalarak devam ederken mevcut durumda destekleyici görünüm korunuyor.

- Gelişmekte olan ülkelerin bir çoğunda da güncel enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentiler hedeflerin üzerinde seyrediyor. Gelişmekte olan ülkelere son dönemde portföy girişleri olduğunu gözlemliyoruz. Portföy akımları hâlâ salgın öncesi seviyelere ulaşamadı.

- Çin dışındaki hisse senedi piyasalarına girişler oldu. Türkiye'ye yönelik sermaye girişleri kasım ayında hisse senedi piyasalarında devam ederken aralık ayında hem DİBS hem de hisse senedi piyasalarında sermaye çıkışları gözlemlendi.

- 2021 yılı 3. çeyreğinde milli gelir çeyreklik bazda yüzde 2.7, yıllık bazda yüzde 7.4 oranında arttı. İktisadi faaliyet söz konusu dönemde kuvvetli seyrini sürdürdü. Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergeler iktisadi faaliyetin hem dış hem iç talebin desteğiyle yılın son çeyreğinde güçlü seyrettiğini göstermekte. Sanayi üretimi dördüncü çeyrekte yükseliş eğilimini sürdürdü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER