Çukurcalılar köyün maskotuna gözü gibi bakıyor

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde, besiciler yerli ırk keçilerini yırtıcı hayvanlara karşı korumak için yabani dağ keçileri ile çiftleştiriyor. Çiftleşme sonucu doğan melez yavru ise Narlı Köyünün maskotu haline geldi.

Çukurcalılar köyün maskotuna gözü gibi bakıyor

30 hanenin bulunduğu Çukurca’nın Narlı köyünde keçi yetiştiriciliği yapan Murat Öner, hayvanlarını doğaya salarak besliyor.

Keçilerini yırtıcı hayvanlara kaptırmak istemeyen Öner, çareyi yerli ırk keçileri ile yabani dağ keçilerini çiftleştirmekte buldu.

Keçilerini 15 -20 gün boyunca dağda bırakan Öner, doğal ortamda oluşan dostluğun ürünü olarak 2 melez oğlak sahibi oldu.

Oğlaklarından birini yazın sıcağına dayanamadığı için öldüğünü anlatan Öner, geriye kalan oğlağa ise gözü gibi bakıyor.

3.jpg

‘Narlı Köyü’nü Antalya ile değiştirmeyiz’ diyen Öner, “Köyümüzde pirinç, susam, buğday ekiliyor, meyve olarak da nar, üzüm var, Cennet Hurması yetişiyor. Biz köyümüzü Antalya ile değiştirmeyiz" diye de ekliyor.

Zamanının büyük bir çoğunluğu hayvanlara ayırdığını anlatan Öner, "5 keçim var. Yerli evcil ırk keçilerimiz dağa gidiyor kendiliğinden dağ keçileri ile çiftleşiyor. Böylece melez oğlaklarımız oluyor. Köyümüzün güzelliği her tarafta yabani dağ keçileri ile dolu olması. Onlar çok güzel. Bizde yabani dağ keçisinden yavru alıp beslemek için evciller ile çiftleştirdik. Köyümüzde insanlar yaban hayvanlarına karşı duyarlılar. Kolay kolay kimse yaban hayvanlarını vurmaz. Öyle bir şey olsaydı yaban hayvanları evlerin içine kadar gelmezdi” şeklinde konuştu.

4.jpg

Narlı Köyünün Mikro Klima İklim özelliği sayesinde her türlü çiftçilik ile besicilik için elverişli olduğunu söyleyen Köy Muhtarı Rıdvan İnanç ‘Köyümüz Çukurca’nın en verimli köyüdür” dedi.

1.jpg

Köyde birkaç hanede keçi besleniyor. Onun dışında son zamanlarda bazı arkadaşlarımız her ailede birkaç tane olacak şekilde yerli ırk kıl keçisi besleyip sonbaharda özelikle yaban keçilerinin çiftleşme döneminde dağa salıyorlar. Yerli ırk keçiler yaban dağ keçileri ile çiftleştikten elde ettiğimiz yavrular yaban keçisi melezi oluyorlar. Buda hem ilgi çekici hem de çok daha güzel bir ırk elde etmemizi sağlıyor. Özelikle aralık ayı sonu yaban keçilerinin çiftleşme dönemidir. O dönemde dağa salıyorlar. Dağlarımız da çok çetin dağlar olduğu için buraya alışan keçilerimiz yırtıcı hayvanlara korunaklı oluyor” diye konuştu.  

Yerli ve yabani keçilerin özü itibari il bir birine yakın olduğunu belirten Muhtar İnanç, yeni ırk keçilerin beslenme konusunda sıkıntı çekmediğini de sözlerine ekledi.

TURGUT SARI / HAKKARİ OBJEKTİF HABER 

2.jpg

mas.jpg

5.jpg

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2022, 22:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER