Otomobil alacaklar dikkat: Zamlar mayısta kademeli olarak başlayacak

Çip krizine, Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı maliyet artışları eklendi. Otomobillerin fabrika çıkış fiyatına yıl sonuna kadar en az yüzde 25 zam bekleniyor.

Otomobil alacaklar dikkat: Zamlar mayısta kademeli olarak başlayacak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali otomobil sektörünü de etkiledi. Üretimde artan maliyetler nedeniyle otomobil fiyatlarına yüzde 25 zam gelmesi bekleniyor. Zammın, vergi sistemi ve kura bağlı olarak daha da artacağı hesaplanıyor.

Türkiye’de otomobil fiyatları, ocak ayından bu yana ortalama yüzde 8 artış gösterdi. Bazı marka ve modellerde ise bu oran yüzde 20’lere kadar çıkıyor. Ancak sektör temsilcilerine göre piyasada asıl zamlar mayıstan itibaren kademeli olarak başlayacak.

Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre; İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, yıl sonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt da, sanayide artan maliyetler nedeniyle otomobil fiyatlarında yeni zamların kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Son dönemde hammadde fiyatlarındaki rekor yükseliş ve lojistik maliyetlerindeki artış otomobillerin zamlanmasına neden olacak. Mayıs ve hazirandan itibaren bu zamları görmeye başlayacağız” dedi.

Bozkurt, son yıllarda Türkiye’de otomobil fiyatlarının önemli oranda artmasının satışlara da olumsuz yansıdığına vurgu yaparak, “Çip krizi hiç gündemde olmasaydı ve dilediğimiz kadar araç tedarik edebilseydik bile bu fiyatlar, döviz kurunun seviyesi ve mevcut kredi imkanları ile en fazla geçen yılı yakalardık” dedi.

2021’de Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç satışları yaklaşık 737 bin adet olarak gerçekleşmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER