Reuters 'kur korumalı mevduat planı'nın perde arkasını yazdı

Reuters, 'kur korumalı mevduat' kararının nasıl alındığını yazdı. Buna göre, planın üzerinde geçtiğimiz hafta çalışmalar yapıldı. Bir yetkili, hükümetin dolar hedefinin 9 lira olduğunu söyledi.

Reuters 'kur korumalı mevduat planı'nın perde arkasını yazdı

Reuters ajansı, Türk Lirası'nın döviz karşısında rekor seviyede değer kaybetmesi sonrasında iktidar tarafından devreye sokulan 'kur korumalı mevduat planı'nın perde arkasını yazdı. Ankara'da konuyla ilgili görüşmeler hakkında bilgi sahibi dört kaynağa dayandırılan haberde, söz konusu plan üzerinde geçtiğimiz hafta ve 'sadece dolar/TL kurunun 18 eşiğini aşması' halinde devreye sokulmak üzere çalışıldığı belirtildi. Haberde hükümetin dolar/TL kurunun 9 civarına inmesini hedeflediği belirtilirken, 'kur korumalı mevduat planı'nın da ilk olarak 2018'de gündeme geldiği ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve dönemin hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak tarafından reddedildiği öne sürüldü.

'İDDİALI AMA RİSKLİ BİR PLAN'

Reuters'ın dört farklı kaynağa dayandırdığı haberinin girişinde şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye'de Hazine Bakanlığı geçtiğimiz hafta, sadece para biriminin dolar karşısında 'absürd' olan 18 eşiğini geçmesi halinde bir çöküşü geri çevirmek için devreye sokulacak olan iddialı ama riskli bir plan üzerinde çalışıyordu. Üst düzey bir Türk yetkilinin Reuters'a söylediğine göre, Hazine Bakanlığı'ndaki bürokratlar ekibi, TL'nin bu seviyenin ötesinde değer kaybetmesinin ekonomiye 'onarılamayacak' şekillerde zarar vereceğine karar verdi." 

'DURUM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİ'

Habere göre Hazine Bakanlığı'ndaki bürokratlar başka bazı seçenekleri de değerlendirirken, sonuç olarak bu planda karar kılındı. Reuters, pazartesi akşamı TL/dolar'ın 18.4'e, TL/euro'nun da 20'ye kadar yükselmesinden sonra hükümetin 'tetiği çektiğini' belirtirken, bir kaynak kurların 'balon oranlarına' yükseldiği bu noktada müdahalenin gerekli görüldüğünü söyledi. Kaynak, "Durum sürdürülebilir değildi. Bunlar sorunlu ve gerçekten absürd seviyelerdi" dedi.

'HÜKÜMETİN HEDEFİ 9, BEKLENTİSİ 12-14 ARALIĞI'

İsmi açıklanmayan bu kaynak, "Dolar 9 civarına düşerse bu iyi bir seviye olacaktır" dedi. Bir diğer kaynak da, hükümetin kurun 9 civarına inmesini umduğunu ama birkaç ay boyunca dolar karşısında 12-14 seviyeleri arasında kalmasını beklediğini söyledi.

'ALBAYRAK 2018'DE İSTEMEDİ'

Ajansa konuşan iki yetkili, TL mevduatlarında döviz kaybına karşı bir hükümet garantisi sağlanması planının 2018'de yaşanan son kur krizinde de gündeme geldiğini ama riskleri nedeniyle rafa kaldırıldığını söyledi. Buna göre o dönem, Berat Albayrak bu planın hayata geçirilmesine karşı karar vermişti.

'ENFLASYON ARTACAK'

Reuters'ın görüştüğü analistler ve bankacılar ise TL'deki güçlenmenin tersine dönmesi ve hükümet ile Merkez Bankası'nın 'kur korumalı mevduat planı' sonucunda kayıpları karşılamak zorunda kalması halinde enflasyonun daha da artabileceği ve bütçeye büyük bir baskı olacağı yorumunu yaptı.

Ajansa konuşan bir Türk yetkili ise "Atılan adımlar enflasyon riskini artıracaktır ama bu durum önümüzdeki dönemde telafi edilebilir. Devlet bu tercihte bulundu çünkü adım atmamak çok daha ciddi ve onarılamaz riskler yaratacaktı" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER