Talimatla bankacılar kovuldu iddiasına yanıt

Bloomberg News'de yer alan haberde, 11 eski özel bankanın üst düzey yöneticisinin, son iki yıl içinde talimatla işten çıkarıldıklarını söyledikleri belirtildi. Adres olarak işaret edilen BDDK, iddiaları yalanladı.

Talimatla bankacılar kovuldu iddiasına yanıt
Türkiye’de bankacılık sektörünün hükümet ve bürokrasiden gelen baskıyla yönlendirildiği, karar alma yetkilerinin sınırlandırıldığı öne sürüldü. Söz konusu iddiasının kaynağı ise eski üst düzey bankacılar. Bloomberg News’de yer alan haberde, 2017’den bu yana 11 üst düzey özel banka yöneticisinin, banka denetim kurumlarından gelen direktiflerle işten atıldıklarını söyledikleri belirtildi.


Bloomberg’e göre bu vakaları doğrulamak için 2 yıl süreyle halka açık bankaların KAP raporları incelendi.

Kaynaklar isimlerinin gizli kalması kaydıyla konuşurken, Akbank TAS Genel Müdür Yardımcısı olarak üstlendiği otuz yıllık dönem sonunda, siyasete yönelen Kerim Rota, “Konuşma zamanı geldi” dedi. Bloomberg’e 13 Aralık’ta eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi’nin kurucu üyesi olarak çıkmasından iki ay önce konuşan Rota’nın, BDDK’nın yabancı bir bankanın onu işe almasını engellemek için araya girdiğinden şüphelendiğini belirtti.

‘SEBEP BELİRTİLMEDİ’

Kredilerden sorumlu üst düzey bir yetkili ise kur atağı sonrası işten çıkarıldığını asla bir sebep verilmediğini, CEO tarafından bir pastaneye davet edildiğini ve ardından BDDK’nın onu seçtiğini, bankaya erişiminin reddedilmesini ve e-posta hesabının derhal kapatılmasını istediğini aktardı.

İsmini vermek istemeyen bankacılardan bir diğeri, Bloomberg’e BDDK’nın bankanın sahibine kendisini kovmasını söyledikten sonra istifa ettiğini söyledi.

Diğer bankacılar, orta düzey yöneticilerin de çıkarıldığını, ancak kaç kişi olduğunu bilmenin bir yolu olmadığını anlattı. Bir başka bankacı ise finansal piyasalardaki faaliyetleri nedeniyle kovulduğunu iade etti.

BDDK: DAVA AÇACAĞIZ

Haberin yayınlanmasının hemen ardından, BDDK yazılı bir açıklamayla, iddiaları reddetti ve Bloomberg’e suçlamalar yöneltildi. Açıklamada, özetle şöyle denildi:

“Türkiye ile ilgili spekülatif kur saldırılarının başladığı günden itibaren Türkiye ekonomisi ile ilgili güven bozucu, kasıtlı ve gerçeklerle bağdaşmayan haberleriyle dikkat çeken ‘www.bloomberg.com’ alan adıyla yayın yapan bir haber sitesi üzerinden kurumumuzu itham eden dedikodu mahiyetinde yalan ifadelerle asılsız haberler yayınlanmıştır.

Bu bağlamda, bahse konu asılsız habere ilişkin olarak tüm yasal haklarımız sonuna kadar kullanılacaktır. Zira söz konusu habere konu kişinin kendi kişisel menfaatleri için ortaya attığı dedikoduların ana dayanak yapılarak haberleştirilmesinin gazetecilikle uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Kurumumuzu itham edici mahiyette, gerçeğe aykırı ve dedikodu niteliğindeki ifadelere ilişkin olarak bankalarımızın ve ekonomimizin itibarını kırabilecek veya sektörümüze zarar verebilecek nitelikteki benzer yayınlar ve şahsi meseleleri için kurumumuzu itham eden kişi ve/veya kişiler hakkında bundan sonra da gerekli yasal yollara başvurulacağı tabiidir. / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2019, 17:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER