12 Ezidi kadın YBŞ saflarına katıldı

YBŞ saflarına katılım gün geçtikçe artıyor. Bir hafta öncesinde de 12 Ezidi genç kadın Yekineyen Berxwedanê Şengalê (YBŞ) saflarına katıldı. Katılan Ezidi kadınları bir basın açıklaması yaptı.

12 Ezidi kadın YBŞ saflarına katıldı
YBŞ saflarına katılım gün geçtikçe artıyor. Bir hafta öncesinde de 12 Ezidi genç kadın Yekineyen Berxwedanê Şengalê (YBŞ) saflarına katıldı. Katılan Ezidi kadınları bir basın açıklaması yaparak “Biz Ezidi kadınları olarak bu direnişte yerimizi alacağız. Bunun için başta tüm Ezidi kadınları olmak üzere herkesi bu direnişe çağırıyoruz” dedi.


3 Ağustos’ta gerçekleşen katliamın ardından Şengal halkı tarafından oluşturulan YBŞ her gün daha da büyüyor. Bir hafta öncesinde de 12 Ezidi genç kadın YBŞ saflarına katılarak Şengal direnişinde yerlerini aldı.

12 Ezidi genç kadın YBŞ saflarında yer alarak Şengali özgürleştirmek için ellerine silah alıp yeni savaşçı eğitimi görüyorlar. Eğitimden sonra cepheye gideceklerini belirten YBŞ savaşçıları yaptıkları açıklamada; Şengal’i özgürleştirene kadar çetelere karşı direniş içerisinde olacaklarını belirtikleri açıklama şu şekildedir.

Şengal’i çetelerin elinden kurtarmak için Şengal Direniş Birliklerine katıldıklarını belirten Dılfin Xıdır (Evrim), “bizim için hergün HPG ve YBŞ savaşarak şehit veriyor. Bunun için bu onurlu direnişte yer almak istiyoruz” dedi. Xıdır devamla şunları söyledi: “Toprağımızı, halkımızı çetelerin elinden kurtarmaya geldik. Bazı Ezidi kadınları da bu onurlu direnişe, YBŞ saflarına katılmak istiyorlar. Ama aileleri buna izin vermiyor. Kendilerinde şeref kalmışsa çocuklarını bu saflara katılmalarına izin vermelidirler. Çünkü bizim onurumuz ve şerefimiz toprağımız ve ülkemizdir. Kimileri katliamın ardından kaçıp Zaxo, Duhok vb. yerlere gidiyorlar ve oturdukları yerde Şengal’deki durumu merak ediyorlar. Ben onlara şunu söylüyeyim. Şengal çetelerin elindedir. Biz burada sizin ve Ezidilerin toprağı için her gün çetelerle çarpışıyoruz. Siz artık bu gerçekliği görüp kendi topraklarınıza dönmelisiniz. Kendi ülkenizi bu insanlık düşmanı çetelerden kurtarmalısınız. Burada sizin için YBŞ ve HPG her gün savaşarak şehitler veriyor. Sizin burada bu savaşın ve direnişin içinde olmanız gerekirken sizlerde kendi topraklarınızdan uzakta oluyorsunuz.”

‘HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SAVAŞIYORUZ’

Bu topraklarda yaşamını yitirirseler de onurlu olacaklarını olduğunu belirten Xıdır, konuşmasına devamla; “eğer bu kutsal topraklarda şehit düşersek bizim için bir onurdur. Çünkü kendi halkımızın özgürlüğü için savaşıyoruz. Burada savaşanlarda kendi halkı için ve toprağı için savaşıyorlar. Biz Ezidi kadınları da bu bilinçle kendi halkımızın özgürlüğü için silah kaldırıp düşmanla savaşacağız. Eğer bunun için mücadele etmek isteyen Ezidi kadınlarının önünde engel olmak isteyenler nerede şerefimiz diyorlarsa, ben söyleyeyim şerefimiz DAİŞ çetelerinin elindedir. Çünkü 5 bin Ezidi kadını DAİŞ’in elindedir. Biz ise burada savaşarak çetelerden kendi şerefimizi ve Ezidi kadınlarını kurtaracağız. Bunun için bu katliamı gerçekleştirenlerden intikam alacağız. Eğer intikam almazsak 74.’ü olan bu katliam devam edecektir. Bu katliamlara dur demek için herkesi bu direniş içerisinde mücadele etmeye çağırıyorum” dedi.

‘KİMSE EZİDİ KADINLARI SAVAŞAMAZ DEMESİN’

Açıklamanın ardından söz alan Vethe Xelil(Dersim) ise Rumbosi’de çetelerin esir tuttuğu Ezidi kadınları ve Şengal’i özgürleştirene kadar mücadele edeceğini belirterek şunları söyledi: “Ben de bir Ezidi kadını olarak ülkemi ve toprağımı korumak için YBŞ saflarına katılmaya geldim. Şu an burada yeni savaşçı eğitimi görüyorum. Eğitimden sonra Şengal’i özgürleştirmek için savaş alanlarına geçeceğiz. Bunun için hiç kimse Ezidi kızları savaşamaz demesin. Çünkü biz bu topraklar için savaşacağız. Bu topraklar bizim şerefimiz ve onurumuzdur. Bunun içinde onurumuzu tekrardan kazanacağız. Ve bu uğurda gerekirse şehit de düşeriz. Kendi topraklarımızda özgürlüğümüz için savaşacağız. Kendi haklarımızı ve kaybettiklerimizi tekrardan alacağız. Şu an Rambosi’de binlerce Ezidi kızı var. 3 Ağustos Ezidi katliamından bu yana PKK militanlarından başka kimse çetelerle savaşmıyor. Bazı kişiler ise ben savaşıyorum diyorlar. Ama şu ana kadar bir tek mermi bile patlatmadılar. Oturdukları yerde savaş kahramanlıkları yapıyorlar. Şu ana kadar sadece HPG ve YBŞ güçleri bize yardım etti. Bazı güçlerin imkanları oldukları halde bize yardım etmiyor. Ancak PKK’nin uçakları olsaydı bize yardım getirirdi. Bunun için Önder Apo’ya ve PKK’ye teşekkür ediyorum. Yaşasın Ezidi kadınları, Jin jiyan Azadi.”

‘ÇOCUKLAR BU ÇAMURDA OYNAMAZLARDI’

Ezidi anneleri ve kızları için bir şeylerin yapmak için YBŞ saflarına katıldığını belirten Xalide Xelil(Beritan) de Şengal’i insanlık düşmanı İŞİD çetelerinden kurtaracaklarını söyleyerek şunları belirtti: “Bir haftadır Şengal’i çetelerin elinden kurtarmak için eğitim görüyoruz. Bunun için de bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Bir Ezidi kadını olarak kendi ülkem için savaşıyorum. Bunu da Ezidi anneleri ve kadınları için yapıyorum. Katliamdan sonra birçok Ezidi Şengal’i savunmasız bırakıp gittiler. Yaşlı annelerini, yürüyemez babalarını bırakıp gittiler. Biz ise burada kalarak YBŞ saflarına katıldık. Şengal’i çetelerden kurtarmak içinde kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Tek kadın bu dağlarda kalana kadar da bu mücadelemiz ve direnişimiz devam edecek. Bunun için bizi yalnız bırakmayan Önder Apo’ya ve militanlarına teşekkür ediyorum. Eğer bizim sorumlularımız, bizi yönetenler Şengal’i bırakıp kaçmasalardı bu çamurda bugün bu çocuklar oynamazdı. Buna rağmen bazıları şu an çıkıp kendilerini büyüterek tüm Ezidileri kurtardığını söylüyor. Onlar bizi kurtarmadı. Eğer kurtulan varsa o da PKK’nin sayesindedir. Bunun için onlara söylüyorum kendilerini çok büyütmesinler.”

‘BİZ KADINA BİÇİLEN ROLÜ KIRDIK’

Şu ana kadar toplumda kadına biçilen rolü kırdıklarının belirten Xelil, devamla; “toplumda kadınlara evi temizleme, yemek yapma, çocuklara bakma görevleri verilmişti. Bizim için savaşamaz diyorlardı. Ama biz şu an Şengal dağlarında çetelere karşı savaşıyoruz. Bizde çetelere karşı direnebiliriz. Yeter artık ne zamana kadar köle olarak yaşayacağız. Kendinize gelin önceden milyonlarca insandık şuan sayımız azaldı. Bizi bitirmek ve yok etmek istiyorlar. Sizlerde direniş içerisinde olmayarak bunlara boyun eğiyorsun. Kendi cellatlarınıza boyun eğiyorsunuz. Eğer biz burada soğuktan veya savaştan şehit düşersek onurluca bir ölümdür bizim için. Çünkü kendi topraklarımızda kendi özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Şuana kadar hep dediler kadınlar bizim namusumuzdur. O zaman onlara soruyorum neden namusunuzu bırakıp kaçtınız. Bunun için artık kimse böyle demesin. Biz şimdi eğitim görüp, elimize silah alıp dağlarda çetelere karşı savaşacağız. Bunun için Önder Apo’ya ve PKK’ye ne kadar teşekkür etsek o kadar azdır” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2014, 13:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER