2. Dünya Kadın Konferansı hazırlıkları Diyarbakır’da başladı

Ortadoğu’nun birçok ülkesinden kadınlar 2. Dünya Kadın Konferansı hazırlıkları için Diyarbakır’da buluştu. Kadınlara dönük IŞİD tehdidini de tartışan kadınlar, Diyarbakır’daki Ezidi kampını ve Suruç’taki nöbet eylemini ziyaret etti.

2. Dünya Kadın Konferansı hazırlıkları Diyarbakır’da başladı

Nepal Katmandu’da 13-18 Mart 2016 tarihlerinde binlerce kadının katılımıyla düzenlenecek olan 2. Dünya Kadın Konferansı’nın “Ortadoğu Bölge Hazırlık Toplantısı” 27-28 Eylül günlerinde Diyarbakır’da yapıldı.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) öncülüğünde Bağlar Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Türkiye, Tunus, Mısır, Lübnan, Filistin, Afganistan, Almanya’dan kadınlar katıldı. 2 gün sürmesi planlanan konferans, Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarından dolayı 1 güne indirildi ve 2. gün Kobani sınırı ziyaret edildi.

Konferansın açılış konuşmasını Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya yaptı. Ardından söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Rojava’da direnen kadınlar adına konferansa katılan kadınları selamlayarak, IŞİD’in en fazla kadınlar için tehlike oluşturduğunu söyledi. Kışanak, “Bedeli ağır olsa da korkmayacağız, kaçmayacağız, tüm insanlık adına ve kadınlar adına bu mücadeleyi kazanacağız” dedi.

Sosyalist Kadın Meclisleri’nden Sevda Çağdaş, gelişen bir kadın mücadelesi olduğunu belirterek IŞİD başta olmak üzere Ortadoğu’daki bütün gerici-sömürgeci erkek egemen rejimlere karşı kadınların amansız bir mücadele yürüttüğünü söyledi. Çağdaş, Rojava Devrimi’ndeki kadın iradesi ve gücüne vurgu yaparak kadın hareketinin ortak talebinin şiddete ve savaşa isyan olduğunu, güçlü bir kadın aklı ve iradesi oluşturmak için mücadele ortaklığının önemli olduğunu belirtti.

Ezidi kadınlar ziyaret edildi

Kadınlar konferansın ardından IŞİD saldırıları sonucu Şengal’den göç etmek zorunda kalan Ezidi halkı için kurulan kampı ziyaret etti. Kampta kalan kadınlarla dayanışma içinde olunduğu ve IŞİD’e karşı mücadelenin daha güçlü şekilde ortaklaştırılacağı ifade edildi.

Rojava devrimine sahip çıkma ve IŞİD’e karşı ortak bir mücadele geliştirme kararı alan konferans bileşeni kadınlar, 2. gün Kobani sınırına gitti.

Kadınlar sınırda bulunan Elîzêr Köyü’nde direniş nöbeti tutanları ziyaret etti. IŞİD ile YPG güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani sınırındaki bu köyde konferansın sonuç bildirgesi açıklandı. Dünya kamuoyuna seslenmek için İngilizce okunan bildirgede, dünya kadınlarına Kobani direnişine destek sunma çağrısı yapıldı ve Türk devletine de Kürt sorununun adil demokratik çözüm için bir an önce harekete geçmesi ve Rojava devrimini boğmaya çalışan IŞİD’e verdiği destekten vazgeçmesi çağrısında bulunuldu. / İMC

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 19:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER