24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı: Sansür var! Bayram yok!

24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı'nın yıldönümünde sendika ve cemiyetler açıklamalarda bulundu: Gazeteciler hakikatleri yazamıyor ve susuyorsa, konuştuğunda da soruşturmalara uğruyor ve tutuklanıyorsa sansür vardır.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı: Sansür var! Bayram yok!
Basında sansürün kaldırılışının kutlandığı 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı’nın 112. yıldönümü için çeşitli sendikalar ve cemiyetler açıklamada bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bir açıklama yayınlayarak sansürün resmi olarak kaldırılışının üzerinden 112 yıl geçmesine rağmen 24 Temmuz’u bayram olarak kutlayamadıklarını belirtti ve “Medya üzerindeki baskıların artması, cezaevlerinde bulunan 76 meslektaşımızın özgürlüklerinden mahrum bırakılması, meslektaşlarımızın her gün adliyelerde yargılanması, medya sektöründeki sendika düşmanlığı 24 Temmuz’u bizler için bir mücadele günü hâline getirmiştir. Ülkemizde medyanın yüzde 85’ini kontrolü altına alan iktidar bu düzenleme ile alternatif alanlarda habercilik faaliyeti sürdürmeye çalışan gazetecilere de sansür uygulamaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında İletişim Başkanlığı’na da gazetecilerin özlük hakları üzerinden çağrı yaparak “Basın İş Kanunu’nun bugünün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiği açıktır ancak bu düzenlemeyi medya çalışanlarının köklü ve kitlesel örgütlerini yok sayarak yapmaya kalkarsanız, sorunları büyütmüş olursunuz” diyen TGS, açıklamasını “Bahsettiğimiz bu sorunları çözmek, 24 Temmuz’u bayram olarak kutlayabilmek, gazeteciliği düştüğü yerden kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu yolda daha kararlı yürümek için tüm meslektaşlarımızı sendikada buluşmaya çağırıyoruz. Gazeteciler haklarına, toplum haberine sahip çıkacak, medya üzerindeki baskılar son bulunca kazanan tüm Türkiye olacaktır” şeklinde tamamladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da, “1908 devrimiyle II. Abdülhamid’in yetkileri budandı, sansür kaldırıldı. 24Temmuz bu nedenle Basın Bayramı ilân edildi. 112 yıl sonra bugün sansür memurları yine görevde. Onları da kovacağız. Basın hürdür, sansür edilemez!” ifadelerini kullandı.

Gazeteciler Cemiyeti ise, “24 Temmuz Basın Bayramı değil, mücadele ve dayanışma günüdür. Lozan, bağımsız demokrat Türkiye’nin tapu senedidir” paylaşımı yaptı.

Haberin Var Mı İnisiyatifi, “Sansür Var Bayram Yok” diyerek bayramı kutlamayacaklarını belirtti. İnisiyatifin paylaşımında, “Bugün sansürün kaldırılışının 112. yılı. Bugün Basın Bayramı.. Sansür mevcut iktidar döneminde de katlanarak devam ediyor. Sadece onların istediğini kadarını görmeni, bilmeni, duymanı istiyorlar. Biz gazeteciler Basın Bayramı’nı kutlamıyoruz. #SansürVarBayramYok” denildi.

Dayanışma çağrısı yapan Haberin Var Mı İnisiyatifi şu bildiriyi paylaştı:

“Bugün 24 Temmuz. Basında sansürün kaldırılışının 112. yıldönümü. Bilinen adıyla Basın Bayramı.

Biz gazeteciler, Basın Bayramı’nı kutlamıyoruz.

Çünkü sansür, mevcut iktidar döneminde katlanarak devam ediyor.

Sansür var! Bayram yok!

Hakikat gizleniyor, halkın haber alma hakkı engelleniyorsa sansür vardır.

Gazeteler ve televizyonlar aynı manşet ve dil örgüsüyle haber yapıyorsa sansür vardır.

Medya organları tehdit ediliyor, gazeteciler işlerinden oluyorsa sansür vardır.

Gazeteciler eleştiri hakkını kullanamıyor, iktidarın icraatlarını övmek dışında kalem oynatamıyorsa sansür vardır.

Gazeteciler hakikatleri yazamıyor ve susuyorsa, konuştuğunda da soruşturmalara uğruyor ve tutuklanıyorsa sansür vardır.

Gazetecilik/gazeteciler özgür değilse sansür vardır.” / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2020, 21:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER