74. Ferman'ın yıl dönümü

Bir yıl önce IŞİD, Irak’ın Şengal ilçesine saldırdı. Peşmerge’nin çekilmesi üzerine yüzlerce Ezidi, dünyanın gözü önünde katledildi.

74. Ferman'ın yıl dönümü

Bugün 3 Ağustos 2015. Ezidilerin deyimiyle, 74. Ferman’ın yıl dönümü. Yüzlerce kadın, köle pazarlarına satıldı. On binlerce Ezidi, HPG ve YPG-YPJ’nin açtığı insan koridoru sayesinde öldürülmekten son anda kurtuldu.

Aradan bir yıl geçti Şengal hala kurtarılmış değil. Yüzlerce Ezidi kadın hala IŞİD’in elinde.

Bir yıl öncesine kadar Irak’ın Şengal ilçesi, 310 bin nüfuslu canlı bir şehirdi. Ancak Musul’u ele geçiren IŞİD, Şengal’e de yöneldi. İlçenin savunmasını üstlenen Peşmerge gücü, IŞİD’in saldırısı üzerine geri çekildi.

Peşmerge gidince IŞİD saldırdı

Savunmasız Ezidiler, IŞİD’le karşı karşıya kaldı. Saldırılarda yüzlerce Ezidi katledildi. Yüzlerce Ezidi kadın köle pazarlarında satılmak üzere kaçırıldı. Dünyanın seyrettiği katliamın büyümesini 7 kişilik HPG’li gerilla grubu önlendi.

Gizlice Şengal’e giden bu 7 kişi, Şengal Dağı’nda IŞİD’i durdurmayı başardı. Kaçan binlerce Ezidi, Şengal Dağı’na sığındı.

Kaçışta onlarca kişi yaşamını yitirdi. Cesetler, Şengal Dağı’ndaki kayalıkların altına bırakıldı.

İnsani koridor açıldı

HPG ve YJA Star güçleri kısa sürede Şengal Dağı’na ulaştı ve ardından “insani koridor” açıldı. On binlerce kişi, 50 derece sıcaklıkta, kilometrelerce uzunluktaki koridoru yürüyerek kurtulmaya çalıştı.

Yüzlercesi,  açlık ve susuzluktan yaşamını yitirdi. Ölenlerin çoğu çocuk ve yaşlıydı.

Ezidiler, Türkiye, Güney Kürdistan ve Rojava’ya sığındı

Kurtulanlar, Güney Kürdistan, Türkiye ve Rojava’ya sığındı. IŞİD katliamından kaçan on binlerce Ezidi, hala Irak ve Türkiye’de kamplarda kalıyor. Türkiye’deki kamplarda kalanlara mülteci statüsü verilmedi.

AFAD’ın kampında kalanları ziyaret etmek isteyen HDP Batman Milletvekili Ali Atalan’a da izin verilmedi.

Şengal tam olarak kurtulmadı

Bugün Şengal’in önemli bir kısmı IŞİD’ten temizlenmiş durumda. Ancak tam olarak kurtarılmış değil.

IŞİD’in elinde ya da köle pazarlarında satılmak üzere tutulan yüzlerce Ezidi kadından henüz bir haber yok.

Ezdiler savunma gücünü oluşturdu

74. kez katliamdan geçmiş Ezidiler,  yeni bir katliam yaşamamak için meclislerini ve savunma güçlerini oluşturdular. Bu karar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni kızdırsa da Ezidiler, aynı şeyi bir daha yaşamamaya kararlı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2015, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER