84 PKK'li için tören

Farklı tarihlerde yaşamını yitiren 84 PKK'li cenazesi bulundukları yerlerden alınarak Bitlis merkeze bağlı Olek köyünde bulunan "Xerzan Şehitliği"nde toprağa verildi.

84 PKK'li için tören
Fırat Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Farklı tarihlerde yaşamını yitiren 84 PKK'li cenazesi bulundukları yerlerden alınarak Bitlis merkeze bağlı Olek köyünde bulunan "Xerzan Şehitliği"nde toprağa verildi. 


Bitlis ve ilçelerinde farklı tarihlerde yaşamını yitiren 84 PKK'linin cenazeleri toplu mezarlardan alınarak Bitlis'in Aşağı Olek köyünde bulunan "Xerzan Şehitliği"nde düzenlenen törenle toprağa verildi. 1990-1999 yılları arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren ve Bitlis kırsalında bulunan toplu mezarlara gömülen gerillalardan 84'ünün cenazesi 15 farklı toplu mezardan çıkarılarak "Xerzan Şehitliği"ne defnedildi.

PKK bayraklarına sarılı 84 tabut içindeki cenazeler "Şehît namirin", "Rêya şehîd rêya me PKK partiya me" ve "Bijî berxwedana gerîlla" sloganlarıyla tören alanına taşındı. 

Temmuz ayında inşasına başlanan ve daha önce toplam 40 PKK'linin toprağa verildiği "Xerzan Şehitliği"ne bu kez 2'si kadın 84 PKK'li törenle defnedildi.

Defin törenine BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP MYK Üyesi Saadet Becerikli, Van İl Eş Başkanı Figen Yaşar, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmetcan Demir, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, Güroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Özkan, BDP Van, Muş, Bitlis ve Siirt il örgütleri, MEYA-DER, İHD, KESK, Barış Anneleri İnisiyatifi temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı. 

Törende konuşan yaşamını yitiren PKK'lilerden Ethem Oruç'un annesi Lütfiye Oruç, "burada şehitlerimizin, evlatlarımızın başında bir kez daha haykırıyoruz, artık yeter, artık yetsin diyoruz. Ne gerilla analarının, ne asker analarının ağlamalarını istemiyoruz. Bitsin bu savaş. Biz bir daha bu manzarayla karşılaşmak istemiyoruz" dedi. 

Konuşmaların ardından PKK'lilerin cenazeleri dualar eşliğinde defnedildi.

Bitlis bölgesinde yüzlerce toplu mezar bulunurken, son definle birlikte Xerzan Şehitliği'nde yaşamını yitiren PKK'lilere ait 130 mezar bulunuyor. 

Defnedilen 84 kişiden bazılarının isimleri ve cenazelerinin şimdiye kadar bulundukları yer şöyle; 

1- Xanê Tîto'da 1994 yılında yaşamını yitiren 2 PKK'li. Birinin isminin Enver Beydoğan olduğu tahmin ediliyor. 

2- Kember'de yaşamını yitiren 12 PKK'li.

3- Siirt Taxkê yaşamını yitiren  21 PKK'li

4- Mutki'de 1995 yılında yaşamını yitiren 5 PKK'li, gerillalardan birinin kod adı Xelil Rojava. 

5- Şêxcuma Hewênîş'te yaşamını yitiren Delil Asya adlı PKK'li. 

6- Pira Erep bölgesinde yaşamını yitiren 6 PKK'li. Gerillalardan biri, Ahlat'ın Kêrs köyü nüfusuna kayıtlı Ethem Oruç (Betal)

7- Nebat'ta 1991'de zehirlenen 2 PKK'li. 

8- Hizan Ava Berxa mevkiinde yaşamını yitiren 6 PKK'li. 

9- Şêxa Xarê bölgesinde yaşamını yitiren Candan kod adlı Selvet Tunç ve Batmanlı 2 kadın PKK'li. Gerillalardan birinin kod adı Evindar. 

10- Mutki Xaçinan'da 1996 yılında yaşamını yitiren 9 PKK'li. 

11- Mutki'de yaşamını yitiren 2 PKK'li. 

12- Azapşer'de yaşamını yitiren 2 PKK'li. 

13- Mutki'de yaşamını yitiren 2 PKK'li. 

14- Tatvan Karukan'da yaşamını yitiren 5 PKK'li. 

15- Şêxcuma bölgesinde yaşamını yitiren, Gabar kod adlı Reşit Karakoç, Urfalı Doktor, ve biri Batmanlı, biri Güroymaklı 4 PKK'li. / anf

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2013, 09:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER