87 Kurum: Dolmabahçe Mutabakatı uygulansın

DTK, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Dolmabahçe Mutabakatı'nın uygulanmasını istedi. Yapılan ortak açıklamada, öz yönetime destek verilirken, AKP'nin savaş politikalarının kabul edilmeyeceği vurgulandı.

87 Kurum: Dolmabahçe Mutabakatı uygulansın
DTK, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, Dolmabahçe Mutabakatı'nın uygulanmasını istedi. Yapılan ortak açıklamada, öz yönetime destek verilirken, AKP'nin savaş politikalarının kabul edilmeyeceği vurgulandı.


DTK, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilikleri dahil 87 kurum, AKP'nin savaş politikasına karşı ortak basın açıklaması yaptı.
"Biz kurumlar, siyasi partiler, aydınlar, kadınlar ve özgürlükçü basın, olarak Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan son gelişmeler karşısında halklarımızın özgürlük ve demokrasi taleplerinin yaşam bulması için, insanlığa karşı sorumluluk taşıdığımızın bilinci ile savaş konseptine 'hayır' diyor, katliamlara, tutuklamalara, kadın bedeni üzerinden onur kırmaya karşı tutum alıyor, demokratik tepkimizi her yerde koyacağımızı belirtiyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'AKP SÜRECİ HEBA ETTİ, ZULME BAŞLADI'

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ortadoğu’daki siyasal gelişmeleri son derece sığ bir perspektifle okumuş, Osmanlı heveslisi hegemonik arayışından kurtulamamış, ideolojik-mezhepçi ittifak biçimleri ve Kürt karşıtı politikası ile Ortadoğu’daki savaşın parçası haline gelmiştir. Özellikle en temel meselesi olan Kürt sorununun Türkiye’de çözümü için 2013 Newrozu'nda Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu, ’Artık silahların susacağı, fikirlerin konuşacağı’ bir sürecin kapıları aralanmış ve Dolmabahçe Mutabakatı sürecine kadar gelinmiştir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve AKP bu politikası nedeniyle süreci heba etmiş ve kaotik bir ortamda kendi tekçi devlet anlayışını baskı ve zulümle sürdürme çabası içine girmiştir.
Türkiye cumhuriyeti devleti kuruluşundan günümüze kadar devem ettirdiği resmi ideolojisi, Kürdistan halklarının inkârı üzerine olmuştur.7 Haziran seçimlerinde ise HDP ile açığa çıkan irade beyanı, halkların birlikte barış, demokrasi ve özgürlükten yana tercihidir."
13 yıllık AKP iktidarının sürdürdüğü politikanın, Türkiye’yi artık bir yol ayrımına getirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Ya demokratik ve barışçıl olan yönetim biçimi esas alınacak yada diktatöryal, hegamonik, tekçi sistemde ısrar edilip ülke bir savaş alanına çekilecekti. 7 Haziran’dan önce başlatılmak istenen savaş konsepti ve devamında seçimlerden sonra açığa çıkan irade beyanına karşı ikinci yol seçilerek, halkın kendi kendine yetebilmesi ve örgütlenmesine karşılık askeri ve siyasi operasyonlarla bir soykırım üzerinden, ülke iktidar uğruna savaşa sürüklenmiştir" denildi.

ÖZ YÖNETİME DESTEK

Halkın demokratik ve barışçıl öz yönetim istemi ve  irade beyanına karşı AKP'nin topyekûn bir imha politikası, askeri ve siyasi operasyonlar, infazlar, ahlaki ve insani değerlere saldırı, doğa katliamı, OHAL uygulamaları, güvenlikli bölge ilanlarıyla saldırıya geçtiğinin vurgulandığı açıklamada, "Öz yönetim tüm kimlik ve inançların kendine yaşam alanı bulacağı, tekçi ve merkeziyetçi yönetim şeklinin çözüm olmadığı, daha demokratik ve yaratıcı olduğu dünya örnekleriyle de ispatlanmıştır. Bu yüzdendir ki öz yönetim devleti ret etme değildir. Devletin her türlü baskı ve imha politikalarına karşı demokratik ulus perspektifi ile devletin demokratikleşmesi istemidir. Sonuçta devlet demokrasi yönetim biçimi temel alınarak Kürdistan’a özgürlük, Türkiye ye demokrasi ,Ortadoğu ya da barış ve huzurun geleceği açığa çıkacaktır" ifadeleri kullanıldı.

'DOLMABAHÇE MUTABAKATI UYGULANMALI'

Devletin demokratikleşmesini kapsayan öz yönetim talebine karşı yapılan tüm saldırıları, halkın iradesiyle seçilmiş belediye eş başkanlarının, yönetim kadrolarının tutuklanmasını kabul etmeyeceklerini belirten kurumlar, açıklamalarında şunları da kaydetti:
"Herkesin kabul ettiği, savaşın hiç kimseye kazandırmayacağı, yaşanacak büyük acı ve bedellerden sonra tekrar bitirdiğimiz noktaya geri döneceğimiz geçmiş deneyimlerden de anlaşılmıştır. Bu nedenle bütün sorunların şiddet ve silahla değil, ancak müzakere edilerek çözümlenmesi dışında doğru ve geçerli bir yöntemin olmadığı dünya örnekleriyle de ispatlanmıştır.
Bu yüzden savaş ve kaotik süreçten demokratik ve özgürlükçü bir hamleyle çıkış mümkündür. Bu da ancak Dolmabahçe Mutabakatı esaslarına dönmekle gerçekleşecektir.
Sürecin devletin demokratikleşmesi ve halkların yararına evrilmesi  için tüm kamuoyu, kurumlar, siyasi partiler, aydınlar, kadınlar ve özgürlükçü basının ortak refleksi , “savaşa  ve katliamlara hayır” talebi olmalıdır. Bunun için ortak tutum ve demokratik tepkilerimizi ahlaki ve vicdani bir sorumluluk gereği tüm halkımızla beraber hayatın her alanında vereceğimizi belirtiyoruz."                                                             

İMZACI KURUMLAR

1. DTK DEMOKRATİK TOPLUM KONGRESİ
2. DBP(DEMORATİK BÖLGELER PARTİSİ DİYARBAKIR İL ÖRGÜTÜ
3. HDP(DİYARBAKIR İL ÖRGÜTÜ
4. DİYARBAKIR TABİBLER ODASI
5. MEZOPOTAMYA HUKUKÇULAR DERNEĞİ
6. İNSAN HAKLARI DERNEĞİ DİYARBAKIR ŞUBESİ
7. İNSAN HAKLARI DERNEĞİ BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
8. TMMOB
9. TİVH
10. ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
11. ŞEHİR PLANCILARI ODASI
12. PEYZAJ MİMARLARI ODASI
13. JEO FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI
14. KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI
15. MİMARLAR ODASI
16. İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
17. ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
18. JEO. MÜHENDİSLER ODASI
19. MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI
20. HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI
21. DİŞ HEKİMLERİ ODASI 
22. MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI
23. KESK DİYARBAKIR KOORDİNASYONU
24. TES-İŞ 1 NOLU ŞUBE
25. TES-İŞ 2 NOLU ŞUBE
26. BELEDİYE İŞ
27. DİSK-GENEL İŞ BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
28. GENEL İŞ ŞUBESİ 2 NOLU ŞUBESİ
29. GENEL İŞ ŞUBESİ 1 NOLU ŞUBESİ
30. 5 NİSAN EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ
31. BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI (BES)
32. BÜŞAK-DER
33. DİCLE FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ
34. DİCLE GÖRME ENGELLİLER DERNEĞİ
35. DİN ADAMLARI YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (DİAY-DER)
36. DİSK BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ
37. DİYANET VE VAKIF EMEKÇİLERİ SENDİKASI (DİVES) 
38. DİYAR GÖÇ-DER
39. DİYAR TUHAD-DER
40. EĞİTİM SEN
41. ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
42. EMEK AKADEMİSİ
43. ENERJİ SANAYİ VE MADEN KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI (ESM)
44. EPİDEM
45. FATİHPAŞA EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ
46. GAP BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ
47. GAZİLER EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ
48. GENEL-İŞ 1 NOLU ŞUBE
49. GENEL İŞ 2 NOLU ŞUBE
50. KÜRDİ-DER
51. KÜRT YAZARLAR DERNEĞİ
52. KÜRT-PEN
53. MEYA-DER
54. ÖZGÜR GAZETECİLER CEMİYETİ
55. PİR SULTAN ABDAL DERNEĞİ
56. SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI (SES)
57. SARMAŞIK YOKSULLUKLA MÜCADELE VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA DERNEĞİ
58. SELAHATTİN EYYUBİ EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ 
59. SELİS
60. ŞEHİR PLANCILARI ODASI
61. ŞEHİTLİK EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ
62. ŞEYHŞAMİL EŞİT ÖZGÜR YURTTAŞ DAYANIŞMA DERNEĞİ
63. TARIM ORKAM SEN 
64. TEK-GIDA İŞ SENDİKASI 
65. TUHAD-FED
66. TÜM BEL-SEN
67. TÜRKİYE BARIŞ MECLİSİ DİYARBAKIR BARIŞ GİRİŞİMİ
68. TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI (TİHV)
69. TZP KURDİ
70. VETERİNER HEKİMLER ODASI
71. BARIŞ ANNELERİ
72. CEREN KADIN
73. DİKASUM
74. SARMAŞIK DERNEĞİ
75. 78'LER DERNEĞİ
76. KONGEREYA JINAN AZAD
77. ESP
78. EMEP
79. DDKD
80. MAPER
81. DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ
82. MEYA-DER
83. BAĞLAR KADIN KOOPERATİFİ
84. TUHAD-DER
85. ROJAVA DERNEĞİ
86. MEZOPOTAMYA ERMENİ DERNEĞİ
87. DİYARBAKIR SANAYİ VE TİCARET ODASI

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER