ABD: Gülen'in iadesiyle ile ilgili yardım teklif ettik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, Türkiye’ye darbe soruşturması ve Gülen’in iadesiyle ilgili süreçler için yardım teklif ettiklerini söyledi.

ABD: Gülen'in iadesiyle ile ilgili yardım teklif ettik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Fethullah Gülen’in iade talebi süreci ile ilgili Ankara’ya yardım teklif ettiklerini açıkladı.

Kirby ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde, Türkiye’den bir heyeti ABD’de ağırlamanın yanısıra sürece yardım için Ankara’ya da bir ekip gönderilmesini teklif ettiklerini söyledi.

“Türkiye hükümetinden darbe soruşturması ya da iade ile ilgili belirli bir talep geldi mi bilmiyorum ama biz iki süreç için de yardım teklif ettik.”

Kirby iadesi istenen Gülen’le ilgili delilleri toplamanın ABD’nin sorumluluğu olmadığını da vurguladı.

Gözaltılar

Kirby Türkiye’deki işten çıkarma, gözaltı ve tutuklamaların aşırıya kaçıp kaçmadığı sorusuna “şu anda çok şey olup bitiyor ve bizim için Türklerin aldığı her kararı ve niye bu kararları aldıklarını tam olarak bilmek zor” diye yanıt verdi.

Kirby’nin bu yanıtı üzerine “Cumhurbaşkanı’nın genişletilmiş yetkilerinin, belirli şüphelilerin gözaltı sürelerinin uzatılması için kullanılmasını onaylıyor musunuz” sorusu geldi. Bu soruya karşılık “yasama sürecinde alınan kararlarla ilgili tam bir görüş netliğine sahip olacak konumda değilim” dedi.

OHAL 

Kirby, “Türk anayasasında kutsal kabul edilen demokratik ilkeleri destekliyoruz” açıklamasına gelen “Ama anayasalar değişiyor” yorumuna ise, “Spekülasyon yapmayacağım, varsayımlarda bulunmayacağım, daha alınmamış yasama kararları üzerinden hüküm vermeyeceğim” yanıtını verdi.

OHAL kararlarının içeriğinde ifade özgürlüğünün ortadan kalkmasını örnekleyen bir gazetecinin, “Başka bir ülkede olsa ‘bu insan haklarının ihlalidir, demokratik ilkelere karşıdır’ derdiniz. Bu ne kadar tutarlı” sorusuna ise Kirby, “Durumu yakından izliyoruz. Daha yürürlüğe girmiş yasa yok” yanıtını verdi.

“Demokrasi” sorusu

Bir başka soru da ABD hükümetinin sıkça dile getirdiği “demokratik yollardan seçilmiş hükümet” kullanımıyla ilgiliydi.

Kirby’ye bunun sadece seçilmişlikle mi ilgili olduğu, ABD’nin Türkiye hükümetini demokratik kabul edip etmediği soruldu.

Dışişleri sözcüsü kelime seçiminde dikkatli davranarak “Türkiye’yi hala bir demokrasi olarak görmeye devam ediyoruz” dedi. “İşleyen bir demokrasi olarak mı” sorusuna ise “Demokrasi olarak” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2016, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER