ABD IŞİD hedeflerini vurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı koalisyon güçlerinin IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine 8 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini açıkladı.

ABD IŞİD hedeflerini vurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Amerikan ordusu ve koalisyon güçlerinin, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’deki hedeflerine 8 yeni hava saldırısı daha düzenlediğini açıkladı.

CENTCOM tarafından yapılan açıklamada, dün ve bugün IŞİD’in Suriye’deki hedeflerine, bombardıman ve savaş uçaklarıyla yeni hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada Kobani’nin güneybatısına düzenlenen 4 saldırıda IŞİD’in bir küçük ve bir büyük ünitesi hedef alındı.

Saldırıda, örgütün bir konaklama alanına hasar verildiği ve ağır makinalı tüfek kullanılan bir mevzisinin imha edildiği belirtildi.

Kobani’nin kuzeydoğusundaki 3 saldırıda ise IŞİD’in küçük bir ünitesi vurulurken, örgütün üç binası ve bir konaklama yeri yıkıldı, iki binası hasara uğratıldı.

Rakka’nın kuzeybatısındaki saldırıda da örgütün bir karargahı vurulduğu belirtilen açıklamada hava saldırısına Suudi Arabistan’ın da destek verdiği ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü

Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan bir rapora göre Irak’ta son aylarda çok sayıda Sünni sivil, Şii milisler tarafından kaçırıldı ve öldürüldü.

Af Örgütü Şii milislerin Irak hükümeti tarafından silahlandırılıp, desteklendiğini ve ceza almadan hareket ettiğini söyledi.

Geçen ay göreve gelen Başbakan Haydar el Abadi, güvenlik güçleri tarafından önceki “aşırılıkları” kabul etmiş ve tüm Iraklılar adına yönetmek için söz vermişti.

Başbakan henüz Af Örgütü raporunda yer alan iddialarla ilgili yorum yapmadı.

Ancak daha önce Irak’ın IŞİD’e karşı “varoluşsal” bir mücadelede olduklarını söyledi.

BM

Birleşmiş Milletler (BM), Irak’ın batısında yer alan Anbar vilayetinin Hit kenti ve çevresinde Irak ordusu ve IŞİD arasındaki çatışmadan kaçanların sayısının 180 bine ulaştığını açıkladı.

BM’den yapılan açıklamada ”Bölgeden gelen haberler 30 bin Iraklı ailenin -yaklaşık 180 bin bireyin- son birkaç gün içerisinde Hit kentini terkettiğine işaret ediyor. Bu insanların birçoğu ikinci, üçüncü, hatta dördüncü kez yer değiştiren Iraklılar” denildi.

BM yetkilileri, kaçanların Ramadi, Haldiya, Hacac ve Amirya Rahaliya kentleri yönünde ilerlediğini, birçoğunun okul ve benzeri kamu binalarında gecelediğini belirtiyor.

IŞİD, Hit kentini bu ay başlarında Anbar vilayetindeki hızlı ilerleyişi sırasında ele geçirmişti.

Bu arada ABD önderliğindeki koalisyon, Hit çevresinde IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenledi.

Iraklı güvenlik yetkilileri Pazartesi günü Hit’in yaklaşık sekiz kilometre batısında Irak ordusunun terkettiği bir askeri üssün IŞİD’in kontrolüne geçtiğini belirtti.

Irak’ın El Şarkiya televizyonunun aktardığına göre, Anbar vilayet konseyi Irak hükümetine yaptığı başvuruda Amerikan askerlerinin karadan yardıma gelmesini talep etti.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi ise yabancı askerlerin Irak topraklarına giriş yapmasına karşı olduğunu belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de haftasonu Kahire’deki görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, karada IŞİD’le savaşma görevinin Irak askerlerinin üzerine düştüğünü söyledi.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2014, 16:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER