ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir?

ABD'de Beyaz Saray'a geldiği günden bu yana çalkantılara sahne olan Donald Trump yönetiminde bugün kritik bir kırılma yaşandı. Rex Tillerson ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan alındı, yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun getirileceği açıklandı. Peki Mike Pompeo kimdir?

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir?
CIA başkanlığı öncesinde Kansaslı Temsilciler Meclisi üyesi olan Mike Pompeo, işkence yanlısı ve İslam karşıtı bir isim. Pompeo, 2013’te Boston Maratonu’na düzenlenen bombalı saldırıların ardından ülkedeki Müslüman kurumların ve İslami liderlerin ‘terörü yeterince kınamadığını, bunun da terörle suç ortağı olmak anlamına geldiğini’ öne sürmüştü.

İŞKENCE YANLISI

Pompeo, işkence yapan CIA çalışanları için de ‘liberal bir oyunun maşaları değil, kahramanlar’ ifadesini kullanmıştı. Guantanamo’daki esir kampının kapatılmasına da karşı çıkan muhafazakâr siyasetçi, İran’la nükleer anlaşmayı eleştiriyor, Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) yasadışı yolları da kapsayan bilgi toplama yöntemlerini savunuyor. Öyle ki, NSA’nın dünya çapında tepki çeken dinlemelerini sızdırmakla suçlanan Edwad Snowden’ın idam edilmesini istiyor.

15 TEMMUZ TWEET’İ

ABD’nin yeni dışişleri bakanı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan ‘İslami totaliter bir diktatör’ olarak söz ettiği Twitter paylaşımıyla dikkat çekmişti.

Pompeo CIA başkanlığı sırasında da İran’la nükleer anlaşmanın çöpe atılması çağrısı yapmış, başkanlık seçimlerine Rusya müdahalesine ilişkin iddiaları ciddiye almadığını saklamamış ve Kuzey Kore’de rejim değişikliğinin memnun edici bir gelişme olacağını söylemiş bir isim. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2018, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER