Af Örgütü yasakları eleştirdi: 200 bin kişinin hayatı tehlikede

Uluslararası Af Örgütü, uzun süreli sokağa çıkma yasaklarını eleştirdi. Örgüt, bölgede yaşayan 200 bin kişinin hayatının tehlikede olduğunu vurgulayarak, uluslararası toplumun bölgede yaşanan hak ihlallerine sessiz kaldığını ifade etti.

Af Örgütü yasakları eleştirdi: 200 bin kişinin hayatı tehlikede

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), bölgede süren sokağa çıkma yasakları ve operasyonlara dair bir açıklama yayınladı.

Af Örgütü, süresi belirsiz sokağa çıkma yasakları altında gerçekleştirilen operasyonların insan hakları ihlaline yol açtığını vurgulayarak, “hükümetin saldırılarılarının 200 bin kişinin hayatını tehlikeye atarak adeta toplu cezalandırmaya dönüştüğü” yorumunda bulundu.

Bölgede yaptığı araştırmalara ve bölge halkının açıklamalarına dikkati çeken örgüt, acımasız ve keyfi uygulamalar sonucu halkın zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Af Örgütü, halihazırda dışarıdan gözlemcilerin söz konusu bölgelere erişemediğine dikkati çekerek de bölgedeki durumun ne boyutta olduğunu anlamanın zorlaştığını vurguladı.

Yasağın uygulandığı bölgelerde sokaklarda kalan cenazeleri, açlık ve susuzluğu da hatırlatan örgüt, “Güvenlik güçlerinin, ambulansların yasak altındaki bölgelere girişini ve hastaların tedaviye erişimini engellediği birçok örnek var,” dedi.

“Uluslararası toplum görmezden gelmemeli”

Af Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen ise adım atılmaması halinde durumun daha da kötüleşmesinin olası olduğunu belirtti.

John Dalhuisen, şunları ifade etti:

“Yetkililer, güvenliği sağlamak ve şüphelileri yakalamak için kanuni tedbirler alırken insan hakları yükümlülüklerine uymalılar. Gece gündüz sokağa çıkma yasakları altında devam eden operasyonlar, on binlerce insanın hayatını riske atıyor ve toplu cezalandırmaya benzemeye başlıyor.

“Türkiye yetkilileri ülke içi eleştirileri susturma konusunda kararlı görünürken uluslararası toplumdan çok az eleştiriyle karşılaştılar. Suriye’deki çatışmalarla ilgili stratejik kaygılar ve Türkiye’nin Avrupa’ya gelen mülteci akınına set çekme konusundaki yardımı, ağır insan hakları ihlallerini gölgelememeli. Uluslararası toplum yaşanan ihlalleri görmezden gelmemeli.”

Beyaz Show hatırlatması

Af Örgütü’nün raporunda ayrıca operasyonları eleştirenlerin de cezalandırıldığı ve taciz edildiği ifade edildi ve Beyaz Show programının sunucusu Beyazıt Öztürk ve programa telefonla bağlanıp kendisini öğretmen olarak tanıttıktan sonra bölgede yaşananlara karşı daha duyarlı olunması gerektiği çağrısı yapan Ayşe Çelik hakkında soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2016, 08:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER