Af Örgütü'nden Cizre, Silopi ve Sur için acil eylem çağrısı

Uluslararası Af Örgütü Cizre, Silopi ve Sur’da devam eden sokağa çıkma yasakları nedeniyle 200 bin insanın can güvenliğinin olmadığını belirterek, acil eylem çağrısı yaptı.

Af Örgütü'nden Cizre, Silopi ve Sur için acil eylem çağrısı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Cizre, Silopi ve Sur’da devam eden sokağa çıkma yasaklarına ilişkin acil eylem çağrısında bulundu.

Af Örgütü’nün bu açıklaması Türkçeye de çevrilerek İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İnsan Hakları Kurumu Başkanı Hikmet Tülen’e iletilecek.

Yapılan çağrıda 11 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır Sur ilçesinde, 14 Aralık 2015 tarihinde Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklardan dolayı 200 binden fazla insanın can güvenliğinin olmadığını ve elektrik, su ve gıda kıtlığı çektiklerini ve sağlık hizmetlerinden yararlanamadıkları belirtildi.

Cizre, Silopi ve Sur

Açıklamada, Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinden beri kadın, çocuk, yaşlı ve genç olmak üzere 40’dan fazla kişinin keskin nişancılar ve özel hareket polisleri tarafından öldürüldüğü belirtildi.

Yine Silopi’de ise sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinden beri kadın ve çocuklar dahil toplam 25 kişinin öldürüldüğünün belirtildiği açıklamada 56 yaşındaki Taybet İnan’ın keskin nişancılar tarafından öldürüldükten sonra 7 gün boyunca cenazesinin ailesi tarafından sokaktan alınmadığına dikkat çekildi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ise 6 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve o zamandan beri en az 13 sivilin öldürüldüğü ve mahallelerde yaşayanların yarısının mahallelerini terk etmek zorunda kaldıkları belirtildi.

Sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için nöbet tutan kişilere de polisin göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale ettiğini ve göstericileri gözaltına aldıkları da ifade edildi.

Açıklamada, “Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde vatandaşların elektrik ve su sıkıntısı çekiyorlar. İnsanlar en temel gıda malzemelerini bile evlerine almaktan yoksunlar. Oralarda yaşayan insanlar sağlık ihtiyaçları bile karşılanamıyor. Ambulanslar da güvenlik nedeniyle bölgelere giremiyor ya da girmelerine izin verilmiyor” denildi.

Sur, Cizre ve Silopi de ki sokağa çıkma yasaklarının hemen sonlandırılıp insanların temel ihtiyaçları olan gıda malzemeleri, tıbbi bakım, su ve elektrik ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye deki yetkilere ulaşılması istenildi.

Çağrı

Açıklamanın sonunda herkese şu çağrıda bulunuldu:

* Dilekçemizi imzalayın ya da derhal Türkiye yetkililerine yazın:

* Türkiye yetkililerini dolaşım özgürlüğünü keyfi bir şekilde kısıtlamaktan kaçınmaya ve Cizre, Silopi ve Sur sakinlerinin temel gıda ve diğer malzeme, gerekli tıbbi bakım, su ve elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için her gün evlerinden ayrılmaları için yeterli vakitleri olmasını, veya bu ihtiyaçlarını başka güvenli şekilde sağlamaya ve isterlerse sokağa çıkma yasağından etkilenmiş bölgeleri terk edebilmelerini sağlamaya;

* Yetkilileri ölüm veya ciddi yaralanma tehdidi halleri dışında ateşli silahlar kullanmamaya ve sokağa çıkma yasağı altındaki bölgelerde gerçekleşen ölüm ve yaralanmalar için derhal, bağımsız ve tarafsız soruşturmalar yürütmeye;

* Sokağa çıkma yasağı altında yaşayanlarla dayanışma göstermek isteyen vatandaşların barışçıl toplanma özgürlüğü hakkına tamamıyla saygı duyulmasını güvence altına almaya çağırın.”

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 10:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER