Akademisyen Meral Camcı Türkiye'de

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza verdiği için hakkında yakalama ve gözaltı kararı olan akademisyen Meral Camcı Türkiye’ye döndü. Camcı, yarın avukatlarıyla emniyete gidecek.

Akademisyen Meral Camcı Türkiye'de
 Üç akademisyen ile birlikte hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığında yurtdışında olan akademisyen Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı Türkiye’ye döndü.

Akademisyeni havaalanında meslektaşları ve arkadaşları karşıladı.

Avukatlarından Meriç Eyüboğlu, savcının havaalanında gözaltı görüntüsü istemediğine dair emniyetten kendilerine bilgi verildiğini, Meral Camcı’nın yarın avukatları ile emniyete gideceğini belirtti.

Meral Camcı’nın Türkiye’ye dönmesi üzerine sosyal medyada#MeralCamcıHoşgeldin etiketiyle paylaşımlar yapıldı.

İşten çıkarılmıştı

Meral Camcı,  “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi imzacılarındandı. 14 yıllık akademisyen, Eylül 2015’ten itibaren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümünde çalışıyordu.  Bildiriye imza atmasının ardından hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda 24 Şubat'ta işten çıkarıldı.

Bildiriyi imzalaması nedeniyle işten çıkarılmasının ardından 26 Şubat'ta bianet'te yayınlanan söyleşide "çocuklar ölüyordu. Benim için imza atmamak gibi bir seçenek yoktu. İmza atmak mı atmamak mı diye düşündüğüm bir an bile olmadı" demişti.  

Barış İçin Akademisyenler İstanbul grubu adına Yrd. Doç. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ile birlikte 10 Mart’taki açıklamayı okudu.

Bu açıklamada savcılığın hangi suçu istinat edeceğini belirlemeden soruşturmalar için harekete geçtiğini belirtti, barış talebinde ısrarcı olduklarını söylediler.

TIKLAYIN: "ÇOCUKLAR ÖLÜYORDU, BİLDİRİYE İMZA İÇİN BİR AN BİLE DÜŞÜNMEDİM"

“Barış sözümün arkasında duracağım” diyerek geldi

TIKLAYIN: HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILAN AKADEMİSYEN MERAL CAMCI TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

14 Mart’ta dört akademisyen hakkında yakalama kararı çıkarılarak evlerine baskın düzenlendi. Yurtdışında olan Meral Camcı dışındaki üç akademisyen kendileri emniyete gitti. 15 Mart’ta çıkarıldıkları mahkemece “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklandılar. 

Camcı, bugün Türkiye’ye döneceğini duyurduğu mektubunda “Barış sözümün arkasında duracağım, mücadeleye devam edeceğim” dedi.

Meral Camcı kimdir?

İki lisans programını bitirdi

Meral Camcı, iki lisans, bir yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamış 14 yıllık bir akademisyen.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünden 1995 yılında mezun oldu.

2002’de ikinci lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tamamladı.

2005 yılında aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi’nde Batı dilleri ve edebiyatları çeviri yüksek lisans programını “Metinlerarası ilişkiler ve çeviri” başlıklı teziyle bitirdi.  

Doktorasını yine İstanbul Üniversitesi’nde çeviribilim bölümünde yaptı.

Çalıştığı üniversiteler

2003 yılında Okan Üniversitesi’nde başladığı akademik kariyerine Beykent ve Arel Üniversitesi’nde devam etti. Son görev yeri olan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık bölümüydü.

Bildiriye imza atmasının ardından hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda işten çıkarıldı.

Çevirileri

Akademik ilgi ve çalışma konuları yazın çevirisi, altyazı çevirisi, çeviri ve toplumsal cinsiyet, eleştirel çeviribilim, çeviri eleştirisi, çeviri ve ideoloji, çeviri sosyolojisi şeklinde sıralanıyor.

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan sekiz çevirisinin yanı sıra kitap, makale, röportaj, fil altyazı çevirileri yaptı.

Bir Noel Şarkısı Charles Dickens- Bordo-Siyah Klasikler/ 2003, “Aşktan Konuşurken Aslında Ne Hakkında Konuşuruz” Raymond Carver- Aşk Öyküleri Seçkisi, Yayına Haz. Gökçen Ezber- Gendaş Kültür/2003, 1-7 Mayıs 2006 tarihlerinde düzenlenen 1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, “The Take” (“İşgal”) altyazı çevirisi, 2010 Seksi, Joyce Carol Oates, Can Yay. Gençlik Kitapları Dizisi çevirilerinden bazıları.

İstanbul Üniversitesi Çeviri Bölümü’nün Afette Rehber Çevirmen Projesinin aktif üyesi ve Bilimsel Araştırma Eğitim ve Uygulama Kooperatifi (BİLARK) üyesidir. (BK)


Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2016, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER